Jäätuulen Laakso on Faerunin pohjoisimmassa kolkassa oleva alue, joka jää Maailmanselän vuorien ja Vaeltavan Jään Meren väliin. Se on kylmä ja armoton maa kaukana katseilta, jonka asukkaat ovat yhtä lailla tämän jäisen maan kovettamia. Ne jotka eivät halua tulla nähdyksi tai jolla eteläinen maa alkaa poltella jalkojen alla suuntaavat tänne, sillä Kymmenen Kaupungin ihmisiä ei kiinnosta sinun historiasi. Näiden kaupunkien ympärillä on löyhä liittouma mutta myös paljon kilpailua, varsinkin laakson järvien ympärillä tapahtuvan kalastusbisneksen ympärillä. Suurin kaupungeista on Bryn Shander, ja sinne saapuukin eniten matkaajia etelästä, olivat he sitten pakomatkalla tai vain kauppiaita kiskomassa ylihintoja etelän hienouksista.

Jäätuulen laaksoa asuttavat kaikki kansat, joskin ihmisiä ja kääpiöitä on eniten. Vanha kääpiöasutus Kelvinin Paadella on yhä toiminnassa, vaikka Mithralsalin aukeamisen jälkeen on muuttoliikenne paadelta ollut vilkkaampaa. Heidän lisäkseen tundraa asuttavat Reghedin barbaariheimot, jotka sotivat satunnaisesti Kymmenen Kaupungin kanssa vähäisistä resursseista. Maailmanselän vuorilla asuu myös goljat -heimoja, jotka ovat omaan tapaansa vetäytyneet kauaksi niin sanotusta sivistyksestä.

Laakso on täynnä vaaroja, lumisessa erämaassa ei ikinä tiedä mitä siellä voi tulla vastaan. Jääkarhut, susilaumat, jättiläiset, hiidet ja örkit sekä kamalemmat olennot asuttavat hyisiä vuoria ja loputtoman syvyisiä railoja. Aurilin kirouksen jälkeen on myös Uumenelan pimeyden olennot alkaneet kaivaa tietään maanpinnalle, ja Jäätuulen Laakson vaarat senkun kasvavat.

  • Bryn Shander on Jäätuulen Laakson merkittävin kaupunki, muureilla varustettu asutuskeskus josta löytyy eniten palveluita ja vähiten kylmää kohtelua. Maer Dualdon- järveä ympäröivät Yksinäisenkorpi, Bremen, Termalaine ja Targos, Punavettä Good Mead ja Douganin monttu ja Lac Dinnesheren rannoilla on Idänpää, Caer-Konig ja Caer-Dineval.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped