Kun pyörähdät ympäri, miekkasi valmiina, valtava, punainen, tultasyöksevä lohikäärme syöksyy ärjyen sinua kohti.

Mistä on kyse?

Tämän sivuston idea on yksinkertainen: Paluu fantasiaroolipelaamisen kulta-ajalle, jolloin pelaaminen oli yksinkertaisempaa, vaivattomampaa, ja usein myös hauskempaa.

Pelejä on tarkoitus pelata satunnaisesti ja vaihtelevalla peliporukalla, pitkinä, toimeettomina arki-iltoina tai viikonlopun iltapäivinä, jolloin ei yksinkertaistesti ole mitään muuta tekemistä, esim. vakipelin peruuntumisen seurauksena.

Sääntöjärjestelmänä toimii tällä hetkellä LotFP: Weird Fantasy Role-Playing versio 0.04, Jim Raggin pelitestausvaiheessa oleva roolipeli. Se on retroklooni, joka muistuttaa eniten Tom Moldwayn ja Frank Mentzerin versioita Dungeons & Dragons -pelistä. Mentzerin toimittama Dungeons & Dragons Basic Set tunnetaan Suomessa paremmin nimellä "Punaboksi-D&D". Suomennos oli ilmestyessään vuonna 1988 monen nykyään aikuisen roolipelaajan ensikosketus roolipelaamiseen.

Pelimateriaalina toimivat alkuperäiset D&D-modulit, pienkustantamoiden uudet tuotteet ja omat peli-ideat.

Siitä se ajatus sitten lähti

Dungeons & Dragons on maailman ensimmäinen fantasiaroolipeli. Sen ensimmäinen, Gary Gygaxin ja Dave Arnesonin luoma versio ilmestyi vuonna 1974. Sittemmin peliin on ilmestynyt lukuisia versiota. Dungeons & Dragonsin historiasta voi lukea lisää täältä.

Varmasti jokaisella versioista on vannoutuneet kannattajansa (sekä armoitetut vihaajansa). Kiistely parhaasta versiosta jatkuu yhä ja saa usein suorastaan naurettavia mittasuhteita. Kaikissa versioissa yhteistä on kuitenkin peruajatus: Pelejä pelataan ensisijaisesti, koska se on hauskaa. Tämä tuppaa valitettavasti joskus unohtumaan.

Kampanjan pääasiallinen innoittaja on vanhan koulukunnan renessanssina (Old School Renaissaince tai OSR) tunnettu ilmiö, jossa vanhoja, jo aikaa sitten myynnistä poistuneita pelejä on alettu pelata uudestaan, joko alkuperäisiä sääntökirjoja tai jotain monista retroklooneista käyttäen. Nostalgialla on paljon tekemistä ilmiön kanssa, mutta ei riitä selittämään ilmiön levinneisyyttä kokonaan. Vanhoja pelejä pelataan, koska ne ovat yhä hyviä. Joitain tunnetuimpia retroklooneja ovat Labyrinth Lord, OSRIC, Basic Fantasy Roleplaying ja Swords & Wizardry.

Retroklooneilla pelattavaksi tarkoitetun uuden materiaalin taso vaihtelee huomattavan paljon. Osa materiaalista on vanhojen modulien uskollista toisintoa, jäljentäen jopa niiden yksinkertaisen rakenteen ja perusvirheet. Toisin sanoen, ne ovat yksinkertaisia luolastokoluamisia. Toinen ääripää materiaalia noudattaa vanhojen pelien lainalaisuuksia, mutta luoden samalla uutta. Osa uudesta materiaalista on itse asiassa hyvin lähellä sitä, mitä Forge pyrkii tekemään ja on siten hyvinkin modernia.

Seisot ruohon peittämällä kukkulalla. Aurinko heijastuu vaaleista, lempeässä tuulessa liehuvista hiuksistasi. Kosketat hajamielisesti maagisen miekkasi jalokiviupotuksin koristeltua pommelia ja vilkaiset olkasi yli haltiaa ja kääpiötä, jotka riitelevät, kuten tavallisesti, tällä kertaa hevosten kuormaamisesta. Magiankäyttäjä nyökkää sinulle merkiksi siitä, että on muistellut loitsunsa valmiiksi. Vaarallisen luolan suuaukko ammottaa kallionseinämässä vähän matkan päässä. Sisällä odottaa kauhistuttava lohikäärme. Aika lähteä matkaan.

Pelit

Uusikuun laakso

Vuonna 2009 pelatusta Tarinoita Synkkäkuun laaksosta -kampanjasta ammentava minikampanja, eräänlainen Darkmoon Vale Redux.

Kuolleiden kuningas

Jatko-osa Caldwellin linnoitukselle ja Kauhujen tyrmille. Peliä ei ole vielä pelattu.

Carcosa

Juhannuksena 2012 pelattu Geoff McKinneyn Carcosa -maailmakirjaa inspiraationaan käyttävä roolipeli, sääntöinään LotFP.

LotFP: Weird Fantasy Role-Playing

Jim Raggin vetämä roolipelikampanja. Kampanjaa pelataan sunnuntaisin. Pelin kieli on englanti.

Kampanjan mainosflyeri löytyy täällä, ja Facebook-sivu täältä.

NB! kampanjaan on mahdollista osallistua, vaikkei olisikaan varma pystyvänsä sitoutumaan pelaamaan joka viikko. On täysin mahdollista käväistä vain "vierailijana" pelaamassa session tai parin verran.

The Tower of the Stargazer

Kampanjassa pelasivat Navdi, Jere, Corentin, Mattias ja Tuukka.

  • Peli 2 - ke 07.04.10
  • Peli 1 - ke 31.03.10

Kauhujen tyrmät

4. huhtikuuta 2010 pelattu itsenäinen jatko-osa marraskuussa pelatulle Caldwellin linnoitukselle. Ryhmään kuului neljä pelaajaa. Sääntöjärjestelmänä toimi Jim Raggin pelitestausvaiheessa oleva Lamentations of the Flame Princess: Weird Fantasy Role-Playing.

Caldwellin linnoitus

Allekirjoittaneen 15. marraskuuta 2009 vetämä roolipelisessio, jossa isolla kädellä uudelleenkirjoitettu klassikkomoduli Caldwellin linnoitus sai kolmen pelaajan voimin kovaa kyytiä. Sääntöjärjestelmänä toimi Labyrinth Lord.

Insect Shrine of Goblin Hill playtest

Jim Raggin vetämä, kirjoittamansa modulin Insect Shrine of Goblin Hill pelitestikampanja, joka pelattiin loppuvuodesta 2009. Sääntöjärjestelmänä toimi Labyrinth Lord. Kampanjassa pelasivat Navdi, Jere, Corentin, Mattias ja Jyri.

  • Insect Shrine of Goblin Hill, osa 8 - ke 16.12.09
  • Insect Shrine of Goblin Hill, osa 7 - ke 09.12.09
  • Insect Shrine of Goblin Hill, osa 6 - ke 02.12.09
  • Insect Shrine of Goblin Hill, osa 5 - ke 25.11.09
  • Insect Shrine of Goblin Hill, osa 4 - ke 18.11.09
  • Insect Shrine of Goblin Hill, osa 3 - ke 11.11.09
  • Insect Shrine of Goblin Hill, osa 2 - ke 04.11.09
  • Insect Shrine of Goblin Hill, osa 1 - ke 28.10.09

Linkkejä

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped