Kaupunki ilman hallitsijaa?

Esipuhe

Pharast 11. Vuosi 4708 AR

Viisi muukalaista, eli Pettyneet yrittävät selvitä kuninkaan kuolemasta oireilevasta kaupungissa. Resurssipulaisella vartiostolla on aina tehtävää siviilille ja Randalin kosto shiveriä toimittavalle hämähäkki-syndikaaatille ei ole vielä valmis.

Tapahtumat

Pari välipäivää: Randall harjoittelee militaari palvelusta varten, tekee palveluksia Cressidalle ja jahtaa muiden pyttyneiden kanssa Mustaparran, viimeisen Gaedrenin diilerin. Milezza tutki Bedigin palanutta spellbookia. Lisäksi yhdessä Zellaran asunto kunnostettiin käytännölliseksi.

Seuraavana aamuna Cressida ilmestyy Zellaran asunnolle viitassa. Hän kertoo olevanssa yksityisellä asialla, kuningattaren linnassa asiat ovat hullusti. KUapungilla vellovat huhut, että kuninkaan surmaajaksi epäillään paikallista nurota vaaleaa maalaria, joka teki kuninkaasta tämän viimeisen muotokuvan vain kolme viikkoa ennen tämän kuolemaa. Eräs linnan vartija teki kuningattaren, Cressidan ja muiden ylhäisten henkilöiden edessä erittäin pakotetun oloisen tunnustuksen, ei vakuuttanut CRessidaa. Epäiltyjen täytyy hakea taiteilija Trinia SAbor turvaan, ennen lain kouraa.

Pettyneet tarttuvat toimeen ja siirtyvät nopeasti Cressidan ilmoittamaan osoitteeseen. Tämän naapurit tekevät hälyytyksen nuoren pojan paukuttaessa rautaputkea kerrostalon rapun metallikaiteeseen. Baapureita ryntää käytävälle, mutta Pettyneet painuvat pojan perässä kolmanteen kerrokseen. Siellä yhdessä ovessa lukee "Sabor"

Besha potkaisee oven auki, ja pienessä huoneistossa on pöytä, tuoli ja sänky, jossa näkyy nukkuva vaalea hahmo. Zeranin saapuessa sängylle avoimen ikkunan luona, selviää että oikea Trinia juoksee ja naapuritalon katolla, ja sängyllä on vain katoava illuusio. Takaa ajo Shingleseillä alkaa.

Majik joka ennusti yllätyksiä jäi yksin kadulle ja suurin voiman ponnistuksin pysyy juuri ja kaduntasolla tapahtumien kannoilla. Katolla Besha, Milezza ja Zeran selvittävät esteitä ja laukovat kiusallisia taikoja näppärästi etenevän, ja samaten taikoihin kykenevän Trinian kanssa. Lopulta Milezzan voi loitsut hidastavat Triniaa juuri sen verran että Besha tavoittaa tämän yrittäen karhun syleilyä, Trinia vastaa pakkonauru taialla ja Besha jää stirgejen ruuaksi kierimään onnessaan. Seuraavaksi lähelle pääsee Zeran yrittää rauhoittaa Triniaa, tarjoamalla turvapaikkaa. Nainen jatkaa paniikissa pakoaan, mikä päättyy Zeranin varjon naulaus spesiaaliin.

Onneton nainen rimpuilee, mutta Milezzan ja Zeranin rauhoittavat sanat purevat lopulta, Trinia suostuu yhteistyöhön, tillanne pelottaa häntä suuresti. Samaan aikaan tokeentuva Besha havaitsee kaukana kaksi Sable Companyn taivasratsastajaa. Varoituksen ansiosta Trinian johdolla Zeran ja Milezza katoavat katolta katutasolle, no lähinnä tunkioon. Pettyneet keräävät voimia ja ajatuksia, kun mukaan liittynyt purtu mutta onnellinen Besha kuulee lähistöltä marssivia saappaita. Pettyneet piiloutuvat tunkion sopukoihin ja Helvetinritarit jatkavat rutoituneesti marssien ohi. Tämän jälkeen Zeran suurella huolella sattaa koko joukkion Zellaran asunnolle.

Päivä yhdessä on pitkä, mutta miellyttävä Trinia kertoo kokemuksistaan aavistuksen irvokkaan, mutta omalla tavallaan jalon kuninkaan parissa, ja kuningattaresta joka oli pinnallinen ja osin aiheesta mustasukkainen. Kuninkaan kuolemasta hän ei tiedä mitään, kaikkein vähiten myöntää osallistuneesa. Besha vartoi pitkän päivän ulkona, jännittävin hetki on kun Randall ilmestyy iltapäivällä tapaamaan ystäviään. Sisällä koetaan jännittyneitä hetkiä kun Randall prosessoi Trinian läsnäoloa ja sitä että Cressida on maksanut tämän pimittämisestä lailta. Kuitenkin ruoka, yhteiset taideintressit ja lupsakka Trinia pitää tilanteen miellyttävänä.

Vasta illan pimettyä, Cressidan lupaamat Trinian noutajat lopulta ilmestyvät. Besha katselee kadulla mutta ei puutu, kun tuntematon elegantti mies ja aiemmin tavattu Amin Jalento saapuvat etsien Pettyneiden osoitetta. Miehet ilmoittavat hakevanssa Cressidan pakettia, ja itsekin yllättyvät kun tämä onkin koko kaupungin etsimä kuninkaan tappaja! Vanhempi mies on charmantti miekkailun opettaja Vencarlo Osirini. Amin on hänen oppilaansa.

Vencarlo ilmoittaa että Trinia saatetaan Wanhan Korvosan saarella, apu saattomatkalle on tervetullutta, mutta Wanhassa Korvossa Vencarlo ilmoittaa selviävänsä ja kaikkien puolesta on parempi mitä vähemmmän Trinian tarkkaa sijaintia tiedetään. Zeranin avulla seurue matkaa hitaasti ja turvallisesti kanta Korvosan läpi, vain Northgaten lakikortteleissa Majik huomaa oudon vauva-ampiasidevilin seuraavan heidän kulkuaan, mutta sekin katoaa ilmaan kun seurueen koko paljastuu. Wanhan Korvosaan vievien siltojen kohdalla, päätetään olla käyttämättä virallista siltaa, vaan kierretään läntisimmälle kanaalin läpäisevälle lauturille. Vencarlo korskeasti kiittää Pettyneitä, ja kolmikko jatkaa laiturin kautta yli Korvosan wanhimpaan sivistyksen kehtoon. Pettyneet tiirailevat aikansa Ankeriaan Perseen vilkkuvia värikkäitä valoja sen läheisellä laiturilla. Kun he kääntyvät kotimatkalle, kaupunki on taas tulessa - kuninkaan murhaajatar juoksee vapaana!

Sueraavana päivänä Petyneet pohtivat kahden reliikinsä kohtaloa, avaimen muotoinen tikari myytiin jo Vartiostolle, koska todisteet massamurhaajasta halutaan pois kierrosta. Nyt oli aika hävittää kiningattaren rikkoutunut rintakääty. Vaikka se on mittaamattovan arvokas, sen hallussa pito mahdollisesti epävakaan monarkin takia on vaarrallista. Kuten on myös sen palauttaminen. Se päätetään luovuttaa nimettömästi Vartiostolle Cressidan tuella.

Samalla reissulla Vartioston odotus aulassa odottaa surullinen Tuhannenluuta. Tämän poskille valuvat kyyneleet, kun hän odottaa vuoroa kymmenien muiden hätääntyneiden asiakkaiden joukossa. Besha ja Milezza ryntäävät oitis wanhan shoantin luokse, tämä murhataa vain että Gaekhen on surmattu, ja ruumis on piilotettu asianmukaisilta rituaaleilta sielun taivasmatkan varmistamiseksi. Tämä kunniavelka kaupungin täytyy, maksaa tai tulee uusi sota yhdistyvien shoantien kanssa!

Pettyneet hoitavat oitis audienssin Cressidan luokse, Cressidan huoneessa Tuhannenluuta julistaa asiansa uudelleen. Cressida huokaisee syvään pöytänsä takana, joka notkuu uusista raporteista taas akaaokseen kallistuvassa kaupungissa. Hän lupaa, että kaupunki hoitaa tämän verivelan pois asiasta tinkimättä, ja kääntyy Pettyneiden puoleen. Tehtävä on teidän jos otatte sen, palkkionne on tuhat kultaraa. Pettyneet suosutuvat nopeasti, sekä kunnioitus wanhaa miestä, että Tulisilmälle vasta annettu lupaus painaa raskaasti rinnassa.

Tuhanneluuta luut paljastavat että ruumis on viety jonnekin Harmaiden hautausmaan alle. Cressida paikantaa raportit edellliseltä yöltä sekä oletetusti Gaekhenin kuolinpaikasta, mutta myös ruumiiden luvattomasta myyjästä joka on operoinut kaduilla. Tämä mies on säälittävä hintelä olento nimeltään Elkaris. Elkaris lauloi lisää tietoja, ruumis myyty kahdella hopealla miehelle nimeltä Rolth Lamm, pelätty nekromantikko. Ruumis jätettiin Harmaan etelämyyrille köyhälle Ruukuntekijöiden alueelle kaatuneen gargoile patsaan varjoon.

Näillä ohjeilla Pettyneet ryntäävät ruumis jahtiin.. Paikka löydetään nopeasti, ja sieltä lähtevät uuden kottikärryn ja pienien jalkineettomien jalkojen. Hetken pohdittuaan MAjik tajuaa, että nyt jahdataan mielipuolisia sinisä derroja! Pian salaovi johdattaakin Pettyneet mouseleumin alle läpi shoanti hautakammion suurempaan halliin. SItä vartioivat luurangot tuhotaan tulella ja tappuralla. Muutama kulman takaa löydetään muutama hetkittäin rohkea, hetkittäin sekava ja lopulta pakeneva derro. Niiden tunkiota puolustaa myös otuagh joka runtelee Beshaa likistellen. Kaikki ne surmataan, vain yski derro katoaa syvempiin tunneleihin. Otuaghin saarekkelta löydetään Gaekhenin jalat.

Pääkallo ansa huone juostaan nopeasti läpi, ja sen vihreänä hohtavat tai pelottavat käärmeen hampaiset pääkallot eivät kuitenkaan koskaan ehdi aktivoitua. Seuraava halli on alkemistinen nekromatinen laboratorio, joka on pahasti mäiskitty tuhanne pirstaleeksi. SItä siivoava yksinäinen derro karkaa heti pakomatkalle. Samalla kuitenkin etläistä ovea aletaan kovasti kumahdellen murtamaan. Besha surmaa derron ennen sen pakoa, ja samalla Randall ja Majik pysäyttävät vapauteen murtautuvan raato golemin vaivattoman helpolla yhteistyöllä. Zeran kuulee lännestä askelia, jota vartioi loitsittu varjoshakaali. Paikalle hoippuu karmena ruma ogrekin, jonka nyrkkitappelu päättyy heti kun Besha ja Randall levittävät sen sisälmykset lattialle.

Ogrekinin saapumissuunnatsa löytyy halli, jota piirittää kolme kupppaa. Kussakin on yksi vanki, mutta vain nuori nais taskuvaras Tiora. Epätoivonen nainen myöntää ryöstäneensä jotain Rolthilta, joka yllätti hänet nukkumasta kadulla ehkä pari viikkoa sitten. Tiora tyrmättiin ja tiputettiin tajuttomana tähän loukkoon jossa hän on kärsinyt siitä asti perustarpeiden puutetta ja kurjan ogrekinin kiusaa ja tuskaa. Toinen muista vangeista ei ole puhunut enää muutamaan päivään, nyt vain monotonisesti olemattomia kynsiä purren. Toinen äänetön makaa viimeisessä altaassa liikkumattomana kasvoillaan.

Epätoivonen Tiora nostetaan ulos vankikuopastaan ja saa Majikilta nuijan. Hän jää peräpään vahdiksi kun Pettyneet suuntaavat syvemmälle päättäväisinä päättämään tämän hullutuksen kerralla. Ensin löytyy huone jossa Rolth on rakentanut lähes valmiiksi lihagolemin. Gaekhenin pää pelastetaan sen harteilta. Seuraavaksi löytyy kirjasto täynnä nekromatiaa: golemeiden rakentamisesta ja tartuntataudeista.

Viimesiet kammiot paljastuvat Rolthin majapaikaksi, mutta nekromanseri on muualla. Takakammiosta löytyy kuitenkin mielipuolinen derro nekromaseri, jonka palvelija on Gaedrenin zombizioitu ruumis ja pöydällä epämääräisesti kynsi Gaekhenin keskiruumi ja käsi. Mielipuolinen taistelu on sekava, mutta Pettyneiden määrä ja päättäväisyys on valtava. Besha tuhoaa uudestaan Gaedrenin maallisen ruumiin, kun Zeranin spiritualiset aseet ja Milezzan tulikolumni ahdistelevat Vreeg nimistä derroa. Pian se on ahdistettu nurkkaan, johon jysähtää MAjikin jäinen pommi. Toivo hiipuu otuksen silmissä, kun pimeys laskeutuu kammioon. Zeranin piemään tottuneet silmät ja Ashavan aseet kuitenkin surmaavat olennon viimein. Kuolleiden käytävät ovat hiljentyneet..

NPC:t

 • Amin Jalento - Vencarlon miekkailuoppilas. Suku panostaa omenan viljelyyn ja jalostamiseen.
 • Cressida Kroft - kaupungin vartioston komentaja, entinen seikkailija. Tarjoaa "ei virallisia" tehtäviä kaupungin järjestyksen palauttamiseksi. Vaikuttaa myös omaavan oman vapaan tahdon
 • Elkaris - ruumiiden laiton kauppamies ja kottikärrääjä. Viimeksi nähty tyrmässä
 • Gaekhen - Tuhanneluuta veljen poika. Nuorukainen joka kuoli rasistisissa mellakoissa.
 • Grau Soldado - vartioston kapteeni, joka sortui viinaan vastuiden paineessa. Vahvasti palveluksessa
 • King of Spiders - Eel's End vapaa(palvelu)kauppa laiturin valtias ja mahdollisesti shiverin tuottaja
 • Rolth Lamm - Gaedrenin ainoa selvinnyt poika. Avainrengasmurhaaja ja nykyinen nekromantikko?
 • Tiora - ihmisnainen, katujen kasvatti ja taskuvaras. Pelastettiin derrojen vankeudesta.
 • Trinia Sabor - kuninkaan murhasta lavastettu vaaleaverikkö ihmisnainen, maalari mutta entinen katu- ja shingleslapsi
 • Tuhannenluuta - Skull klaanin shoanti shamaani ja rauhanneuvottelija Korvosassa. Menetettyään veljen pojan on menettänyt uskonsa diplomatiaan
 • Vencarlo Osirini - paikallinen liberalisti, entinen seikkalija ja nykyinen miekkailunopettaja
 • Verik Vancaskerkin - vartioston tuntemattomasta syystä jättänyt kapteeni. Edelleen tyrmässä

Palkkiot

Luovutettu vartiostolle

 • mwk key shaped dagger - "for an inspiration of a father" - 450gp
 • queen's brooch, broken clasp - anonyymi lahjoitus

Cressidan palkkio

 • Trinia Saborin kätkemisestä lailta - 500gp

Derros

 • repeating crossbow, light x3, myynti - 375gp
 • bolt, medium spider venom x20 - ei arvoa

Otyugh dump

 • amber necklace - 350gp
 • silver light mace - Majik
 • elixir of vision (+10 Perception /1h) - Randall
 • wand of spiritional weapon, 48 charges - Zeran
 • ring of swimming (+5 Swim checks) - 1 250gp

Alchemy lab

 • alchemist lab (+2 craft bonus) - Majik
 • alchemical base materials - Majik
 • vermin repellent 3x
 • black adder venom 4x
 • Hybridization Funnel - Majik
 • silversheen 2x - 125gp
 • handy haversack - 1 000gp - Milezza
 • cure moderate wounds, potion 3x - Besha (muillekin osa tod.näk)
 • lesser restoration, potion - Besha
 • invisibility, potion - Besha (talteen)
 • false life, scroll - Milezza
 • dispel magic, scroll - Milezza

Gabbagehead

 • +1 studded leather - Majik

Library

 • books of golem crafting and plagues (+2 bonus on subjects) - Majik
 • identify, scroll - Milezza
 • command undead, scroll - Milezza

Rolth's chamber

 • key-shaped blade, broken with no handle - (300gp for interested lunatics or lawmakers)
 • mv thieve's tools - 50gp
 • pearl and silver snuffbox - 250gp
 • Dust of Disappearance (super invisibility for 2d6 rounds) - 1 750gp
 • Sustaining Spoon (wet cardboard food thing for 4 person's per day) - 5 400gp

Vreeg's chamber

 • Robe of Bones (limited undead creation, not commanded) - 1 200gp
 • ghoul touch, wand 21 charges - 945gp
 • blue whinnis poison, 3x
 • mvk dagger - 150gp
 • ring of protection +1 - Besha
 • silver rings 2x - 200gp
 • gold and pearl bracelet - 150gp
 • mithral flask emblazoned with etching of a house drake - 400gp
 • Traveler’s Any-Tool - 125gp - Milezza ottaa talteen

Spellbook's (Bedig & Vreeg) - 250gp - Milezza ottaa tutkittavaksi, myynti mahdollisesti myöhemmin

 • 1st - cause fear, chill touch, magic missile, ray of enfeeblement, sleep, shield, feather fall, hold portal, disguise self
 • 2nd - blindness/deafness, scorching ray, spectral hand, false life, darkness, command undead, scare, glitterdust
 • 3rd - fly, vampiric touch, gentle repose, water breathing

Vartioston palkkio

 • Gaekhenin ruumiin palauttamisesta - 1 000gp

Jako 16 045gp (myynti mahdollista down timen aikana)

Kullekin 3 209gp

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped