Tämä opas on tarkoitettu kaikille kampanjan pelaajille tai kampanjaan osallistumisesta kiinnostuneille.

Kampanjaan ilmoittautumisesta

 1. Kampanja on toistaiseksi täynnä.

Jos kampanja ei olisi täynnä

 1. Lue tämä sivu.
 2. Ilmoita pelinjohtajalle kiinnostuksestasi ja anna samalla yhteystietosi (sähköposti ja puhelinnumero).
 3. Pelinjohtaja pyytää jossain vaiheessa sinulta jonkinlaista hahmotoivetta sähköpostilla. Kun olet vastannut tähän sähköpostilla, pelinjohtaja katsoo sinun olevan potentiaalinen pelaaja. Tämä ei vielä sido sinua mihinkään.
 4. Pelinjohtaja suosii pelipäivinä tiistaita, torstaita ja perjantaita. Muita päiviä käytetään tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan, jotta kaikille ilmoittautuneille saadaan pelejä.
 5. Aktiivisesti itsensä doodlaavat pelaajat ovat toistaiseksi päässeet pelaamaan karkeasti kerran kuussa.

Pelaamaan ilmoittautumisesta

 1. Pelinjohtaja ilmoittaa aika ajoin sähköpostilla potentiaalisille pelaajille, että doodlessa on uusia pelipäiviä tarjolla. Mikäli haluat pelaamaan, täytä oma doodle-rivisi mahdollisimman nopeasti. Yleensä 2-3 päivän päästä uusien doodle-päivien ilmestymisestä pelinjohtaja alkaa suunnitella tulevia sessioita.
 2. Mikäli et ehdi tai jaksa täyttää doodlea tai täytät sen myöhässä, pelinjohtajaa ei haittaa. Pelit saattavat kuitenkin jäädä sinulta välistä seuraavaan doodle-kierrokseen asti.
 3. Mikäli tiedät ettet lähiaikoina ehdi tai jaksa pelaamaan, pelinjohtaja ilahtuu jos jaksat käydä ilmaisemassa tämän doodlessa esim. ottamalla nimesi pois listalta.
 4. Päätettyään tulevista sessioista ja niiden pelaajista pelinjohtaja lähettää jokaisesta sessiosta yhden sähköpostiviestin kyseisen session pelaajille. Tästä eteenpäin oletus on, että tulet niihin sessioihin, joista olet saanut viestin.
 5. Peruminen on ok, jos syy on hyvä. Jos olet epävarma ehditkö ajoissa tai ollenkaan paikalle, sekin on ok kunhan ilmoitat asiasta mahdollisimman ajoissa pelinjohtajalle.

Peliin valmistautumisesta

 1. Älä stressaa. Kunhan olet oikeassa paikassa suunnilleen oikeaan aikaan, muu hoituu.
 2. Normaalisti pelipaikka on Arabianranta ja pelin aloitusaika 18:00. Pelaajien oletetaan saapuvan ajallaan ilman muistuttamista. Kovin paljoa etuajassa on turha saapua, koska pelinjohtajakaan ei tee niin.
 3. Jokaisen pelikerran alussa pelinjohtaja antaa sinulle hahmobriiffin, yleensä yhden liuskan mittaisen. Uusien hahmojen kanssa saat myös esitäytetyn hahmolomakkeen. Hahmobriiffin lukeminen on olennaisin osa peliin valmistautumista; briiffi kannattaa siis lukea kaikessa rauhassa, ajatuksen kanssa ja vaikka pariin kertaan.
 4. Jokaisen pelikerran ensimmäinen tunti on alustavasti varattu peliin valmistautumiselle. Tämä tarkoittaa esimerkiksi briiffien lukemista, pelaajien kysymyksiä ja pelaajien tai hahmojen välisten asioiden sopimista; siis kaikkea minkä pelaajat ja pelinjohtaja kokevat tarpeelliseksi sessioon valmistautumisen kannalta.
 5. Jos et ole ehtinyt lukea pelinjohtajan lähettämiä lukuvinkkejä peliä varten, se on ihan ok. Kerro tästä kuitenkin pelinjohtajalle pelikerran aluksi.
 6. Ensimmäisellä pelikerrallasi pelinjohtaja selittää sinulle ennen peliä myös kaiken mitä sinun tarvitsee tietää pelissä käytettävästä sääntömekaniikasta, ja tarvittaessa myöhemminkin.
 7. Pelinjohtaja toivoo, että isommat eväät syödään pois ennen pelaamisen aloittamista.

Pelaamisesta

 1. Varsinainen pelaaminen aloitetaan vasta kun kaikista tuntuu että voidaan aloittaa.
 2. Sessio loppuu yleensä 21:30-22:30. Mikäli sinulle on tärkeää päästä lähtemään ajoissa tai etuajassa, kerro siitä pelinjohtajalle etukäteen.
 3. Keskity pelissä siihen mikä kiinnostaa. Kaikkia yksityiskohtia ei tarvitse pelata.
 4. Tässä kampanjassa kiinnostavinta on usein, mitä tapahtuu pelaajahahmojen välillä. Älä siis pelaa hahmoasi yksin, vaan yhdessä muiden pelaajien kanssa. (Esimerkiksi: ajattele hahmollasi ääneen, tuo hahmosi tunteet esiin toiminnalla, kuvailemalla tai hahmon omin sanoin. Kommentoi hahmojen sanomisia ja tekemisiä hahmosi suulla, älä pelaajan suulla.)
 5. Vältä sulkemasta muita hahmoja pois tilanteista, ainakaan niin että nämä jäävät yksin ilman mitään pelattavaa. Tapahtumien sivusta seuraaminenkin on hauskempaa, jos sen saa tehdä hahmossa.
 6. Toisten hahmoja saa tappaa. Vältä kuitenkin yllättämästä pelinjohtajaa sillä. Jos olet epävarma, voit varmistaa toisen hahmon pelaajalta juuri ennen kuin vedät liipaisimesta (tai mitä sitten oletkin tekemässä).
 7. Kannattaa tehdä muistiinpanoja session aikana yksityiskohdista, kuten tapaamistasi henkilöistä ja heidän nimistään, mitä heidän kanssaan on sovittu, tai mitä heistä ajattelit. Pelinjohtaja ei pysty pitämään muistiinpanoja jokaisen hahmon näkökulmasta, eikä muutenkaan saa kaikkea session aikana sanottua ylös. Yksi hyvä paikka muistiinpanoille on kyseisen session briiffin takapuoli. Pelinjohtaja pitää lähtökohtaisesti vanhat briiffit tallessa.

Pelin jälkeen

 1. Pelinjohtaja haluaa jokaisesta sessiosta vähintään yhdeltä pelaajalta jotain tekstiä, jonka voi laittaa suoraan tai helpolla editoinnilla tämän wikisivuston sessiotekstien jatkoksi. Tämän tekstin toimittaminen pelinjohtajalle on pelaajien vastuulla.
 2. Pelinjohtaja joskus muistuttaa tai potkii jotakuta, mutta arvostaa jos näin ei tarvitse tehdä.
 3. Mikäli pelinjohtaja kyllästyy odottamaan wikikelpoista sessiotekstiä, kyseisen session pelaajat joutuvat pelikieltoon, kunnes asia hoituu.
 4. Pelikertojen välillä olennainen kommunikaatio hoidetaan ensisijaisesti sähköpostilla. Otsikoi sähköpostiviestisi informatiivisesti ja käytä otsikossa etuliitettä "[RF]" tai "Reliqui Futurum". Muita hyödyllisiä otsikkoon laitettavia asioita ovat esimerkiksi asiaan liittyvien sessioiden tai hahmojen nimet.

Pelien välillä

 1. Pelien välillä ei tarvitse pelata.
 2. Pelien välillä saa pelata tai muuten vaan tuottaa pelimateriaalia, kunhan kertoo pelinjohtajalle mitä on tekemässä.
 3. Hahmobriiffejä muistin virkistämiseksi saa pelinjohtajalta sähköpostitse pyytämällä. Käsintehtyjä muistiinpanojakin ehkä.
 4. Jos kaipaat pelien välillä kontaktia johonkin hahmoon, mutta tämän pelaaja ei reagoi tai vastaa ettei ehdi tai jaksa, ota yhteyttä pelinjohtajaan. Eiköhän se jotenkin hoidu.
 5. Jos joku pelaaja tai pelinjohtaja ottaa sinuun pelien välillä yhteyttä peliin liittyvistä asioista, näihin on kohteliasta vastata jotain. "En ehdi" on esimerkiksi ihan hyvä vastaus.
 6. Kampanjalla on Facebook-ryhmä. Kaikki saavat käyttää tätä epäolennaiseen kommunikaatioon ja yleiseen fiilistelyyn.
 7. Vaikka se ei ole pakollista, viestiminen pelinjohtajalle tai muille pelaajille silloin tällöin pelien välillä omista tai hahmosi ajatuksista saattaa parantaa pelikokemustasi.
 8. Pelinjohtajan kampanjatauoilla lähettämiin palautekyselyihin on erittäin suotavaa vastata hyvissä ajoin.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped