Tuotantokausiajattelu, tai pelien ajattelu tv-sarjan omaisina tuotantokausina ei ole uusi tai mullistava ajatus. Periaatteessa ero "perinteisempään" sessio, seikkailu, kampanja ajatteluun on lähinnä syntaktinen. Pelijatkumon näkeminen roolipelikampanjana on todennäköisesti lähtöisin jostain niistä lukemattomista fantasiapeleistä, joista roolipelit saivat alkunsa. Eikä siinä - varmasti fantasia-genressä kampanjasta puhuminen on luonnollista. Todennäköisesti jopa luonnollisempaa kuin tuotantokaudesta puhuminen (entäpä legendasta, tarusta tai saagasta puhuminen?). Samaan tapaan tuotantokaudesta on luonnollisinta puhua, kun peli käsittelee tv-sarjan henkilöitä, tai nojaa muuten tv-sarjaformaatista lainattuihin metodeihin.
Parempi kysymys onkin: mitä tuotantokaudet, jaksot ja tv-sarjan omainen lähestymiskanta voivat antaa peleille?
Omissa peleissäni, on kyse ollut pitkälti rytmityksestä ja tarinan kulun formalisoinnista. Koska jokainen pelikerta on kuten tv-sarjan episodi: on sillä alku, loppu ja oma itsenäinen juonikaari/perusajatus - joka liittyy usein vain löyhästi koko kampanjan (tai tuotantokauden) juoneen. Kun jokainen pelikerta on itsenäinen kokonaisuus vähennetään riskiä siitä että peliaikaa kulutettaisiin huomattavasti edellisen kerran fiiliksen hakemiseen - myös niissä tapauksissa joissa jatketaan tv vertauskuvan mukaisesti jatkojaksossa (To Be Continued...)
Tietyn alkuasetelman tai vaikkapa pelaajien elämäntilanteen perusteella, voi pelata vain tietyn aikaa. Jossain vaiheessa pelaaminen muuttuu lähes väistämättömästi tylsäksi, käsitellyksi, aikataulullisesti mahdottomaksi jne. Usein tästä huolimatta hahmoihin ja asetelmaan on kiinnytty siinä määrin että haluttaisiin jatkaa yhteisen unelman rakentamista. Toisesta lähtökohdasta, tai vaikka toisena kokonaisuutena kun kaikilla on taas aikaa.
Tälläisessä tilanteessa, tv-sarjojen tuotantokausien käyttäminen vertauskuvana sille miten peliä jatketaan tai viedään eteenpäin toimii yllättävän hyvin. Periaatteessa kyseessä on kaksi kampanjaa samaan peliin, mutta kuten yllä totesin... kampanjasta puhuminen on joskus kömpelöä, eritoten jos "kampanjalla" ei ole metajuonta jota seurataan vaan se keskittyy jonkin erityisen tilanteen/lähtökohdan tarkastelemiseen tai siitä eteenpäin lähtemiseen (Kausi 1: C.Punk. yksinhuoltajien tukiryhmän tarinat? Kausi 2: Samat hahmot nuorina runnereina).
Sinällään sarjan, kauden, ja jakson käyttäminen termeinä pelin rakenteesta, näyttää minusta toimivan melko hyvin. --vtakanen 2007-01-30 10:05
Viimeinen muokkaus 2009-03-08 11:18