Mekanismi

Hahmojen taustat ja terät

Harhapolussa yhteisesti määritellyt raamit, tyyli ja asetelma ovat merkittävässä asemassa. Hahmon piirteitä miettiessä kannattaa ennen kaikkea noudattaa hyvää makua ja pitää kiinni sovituista asioista. Vapaudessaan peli antaa mahdollisuuden absurdeihin ja tavattoman mahtaviin hahmoihin - tälläisten pelaaminen Harhapolussa ei kuitenkaan ole mekaniikan puitteissa mielekästä, eikä todennäköisesti edes kovin palkitsevaa.

Hahmon taustojen määrittäminen hahmonluonnissa, ja muiden ehdotusten hyväksymisestä saatava etu ovat olennainen osa Harhapolkua. Käytännössä koko piirreajattelu, siten kun se tässä esitellään on monessa muussa uudessa roolipelissä toteutettu kevyemmin ja mielekkäämmin, jos Harhapolun hahmonrakentamista ei haluta käyttää.

Yleistausta

Yleistausta kuvaa hyvin laaja-alaisesti sitä mitä hahmo on tai millaista elämää hahmo elää. Se voi käsitellä hahmon ammattia, elämänuraa, historiaa tai muuten hahmoa hyvin yleisluontoisesti - tavalla, jonka katsotaan vaikuttavan kokonaisvaltaisesti kaikkeen mitä hahmo tekee. Yleistausta eroaa muista taustoista siinä, että sitä voi käyttää missä tahansa tilanteessa, jollaisesta hahmolla taustan kuvaamana henkilönä voisi olla ollut kokemusta elämänsä aikana mutta sen perusteella ei voida suoraan päätellä missä hahmo on hyvä tai kyvykäs. Toisin sanottuna yleistausta on käytettävissä sen piiriin kuuluvissa arkielämän tilanteissa.

Käytännössä se että yleistausta on käytettävissä tarkoitta sitä, että hahmo pystyy tekoon. Jos teko on erittäin haastava, tai toinen hahmo vastustaa sitä - saa hahmo tällöin yhden nopan lisää kiistatilanteen ratkaisemiseen käytettävään nopanheittoon.

Yleistaustoja voisivat olla esimerkisi "Oikeaa työntekoa välttävä H.S. Journalisti (google auttaa)", "Pietarinsuomalainen taidemaalari ja taiteenväärentäjä" tai "Porvaristuneen asunnonvaltaajayhdistyksen soijanpaistaja ja toimistorotta".

Yleeistausta määritellään hahmolla hahmonluonnin aluksi, eikä sitä voi vaihtaa pelin kuluessa - ilman hyvää syytä ja muiden pelaajien sekä pelinjohtajan hyväksyntää. Tilanteessa, jossa peli käsittelee todella pitkän ajan tapahtumia, ja hahmon yleistausta oikeasti muuttuu, voi tämä kuitenkin tulla kyseeseen. Esimerkiksi peli, joka käsittelee hahmoja lukiolaisesta eläkeläiseksi asti.''

Jos hahmot ovat heränneitä, hyvä tapa ajatella yleistaustaa on peiteammatti tai se mitä hahmo tekee normaalielämässä. Rajamaiden salaseurohin liittyvät taustat ovat erikoistaustoja tai taustoja.

Esimerkkejä yleistaustoista, joita on käytetty rajamailla pelatuissa peleissä:

  • Oikeaa työntekoa välttävä H.S. Journalisti (google auttaa)
  • Espoolainen optiomiljonääri
  • Kotkan Skeptikkoyhdistys Ry:n (nimi muutettu) puheenjohtaja.
  • Yksi neljästä pikkukaupungin protestanttipapeista
  • Entinen nuorisorikollinen, ja nykyinen juoppo
  • Muinaisiin jumaliin uskova arkoelogi ja tutkija.
  • Afgaanimaahanmuuttaja, elää sossun rahoilla
  • Miehiä vihaava veteraanitanssija ja tansinopettaja.
  • Pietarinsuomalainen taidemaalari ja taiteenväärentäjä
  • Porvaristuneen asunnonvaltaajayhdistyksen soijanpaistaja ja toimistorotta
  • Patentti ja yritysoikeusjuristi.
  • Ammattitoimitusjohtaja

Taustat

Hahmon taustat ovat hahmoon liittyviä tosiseikkoja ja ne voivat olla luonteeltaan erikoislaatuisia.

Taustat ovat yleistaustaa rajoittuneempia, ja kuvaavat tarkemmin sellaisia hahmon taustaan liittyviä asioita, joiden johdosta hahmo on, kokenut, taitava tai kyvykäs.

"Kiero ja ovela helppoheikki masan autokaupasta" rajaa hahmoa huomattavasti enemmän, kuin yleisempi "autokauppias". Hahmon voidaan kuvaavan taustansa perusteella osaavan myydä huonoakin tuotetta perättömään hintaan ja molemmilla taustoilla voisi hahmo laatia autolainahakemuksen ulkomuistista. Autokauppias tietäisi kuitenkin muustakin autokauppiaan elämään ja yleensä autokauppaan liittyvästä siinä missä kuvaavan taustan hahmo tietäisi lähinnä huijaamisesta ja kieroilusta autokaupassa. Kuvaavat taustat ovat siis rajoittuneempia ja yksiselitteisempiä kuin yleistaustat - ja näin ollen käytettävissä harvemmissa tilanteissa.

Ero kuvaavan taustan ja tarkennuksen välillä vaikuttaa lähinnä kosmeettiselta. Merkittävää tässä seikassa on pelin kannalta, se millaisissa tilanteissa pelaaja haluaa voida perustella hahmonsa pystymistä tämän piirteen perusteella. Jos haluaa hahmon olevan hyvä tilanteissa jotka vaativat nimenomaan tarkkaavaisuutta, eikä vaikkapa tietoa siitä millainen on hyvä auto - voisi hän nimetä hahmolleen kuvaavan taustan "Tarkkanäköinen" tai vain "Tarkkaavainen". Kuitenkin sama piirre "Autokauppias" yleistaustan tarkennuksena olisi käytettävissä kaikissa autokauppiaan elämään liittyvissä tilanteissa, ei vain niissä jotka vaativat erityisesti tarkkaavaisuutta. Samaan tapaan "Kiero ja ovela helppoheikki masan autokaupasta" voisi käyttää tarkennusta "Tarkkaavainen" huomatakseen onko osataja naamioitunut poliisi. Vain tarkkaavainen hahmo ei tätä välttämättä huomaisi - koska naamioituneiden poliisien huomaaminen vaatii muutakin kuin pelkkää tarkkaavaisuutta.

Hahmoa rakentaessa pelaaja voi aina omalla vuorollaan nimetä kuvaavan taustan hahmolleen. Jos pelaaja haluaa että tausta on merkittävä, eli hahmo on asiassa erittäin kokenut tai hyvä, voi pelaaja kirjata tämän hahmoonsa, jos suostuu ottamaan hahmolleen muiden pelaajien antaman terän.

Erikoistaustat

Erikoistaustat ovat hahmoon liittyviä hyvin erikoisia tai vain tietyissä erikoistilanteissa käytettävissä olevia taustoja. Autokauppiaaseen verrattuna tälläinen voisi olla "Ferrarikaupan esittelijä, vuosilta 1989-1992". Autokauppiaan laajaan tieto ja taitomäärään verrattuna esittelijä tietäisi lähinnä merkkiautojen myynnistä 80-90 lukujen taitteessa, ferrareista samalta ajalta ja hieman kalliiden merkkitavaroiden markkinoinnista.

Toisaalta voi olla mielekästä ajatella taustojen erikoistumista yleisestä eteenpäin seuraavalla mallilla. Yleistaustalla ammattitoimitusjohtaja voi perustella saavansa jotain aikaan hankkenin suhteillaan, vaikka niitä ei suoraan olekkaan taustaan tarkennettu. Kuvaavalla taustalla ammattitoimitusjohtaja voi perustella osaavansa osaavansa kaiken mitä ammattitoimitusjohtaja saattaisi toimessaan tai vapaa-aikanaan tehdä ja erikoisella taustalla ammattitoimitusjohtaja voisi perustella vain ja ainoastaan toimeen suoraan liittyviä tekoja.

Toinen erikoistaustoihin selkeästi kuuluva taustojen tyyppi on toispuoleen ja heränneisiin liittyvät ammatit, toimet tai historian seikat. Tälläinen voisi esimerkiksi olla Harsonvartijoiden ikiaikaisen ja salatun huonekunnan toispuolisista asioista vastaava airut, pelissä jossa Harsonvartijain huonekunta olisi selkeästi toispuolisen kanssa tekemisissä oleva järjestö. Tällöin hahmo saisi taustastaan hyvin merkittävää etua toispuolen, mutta vain sen suhteen. Vastaavasti pelissä, jossa pelaajat haluavat pelata rituaalisen taikuuden harjoittajia rajamailla - vaikkapa kaaosmaagikko, gematristi tai numerologi olisivat toimivia erikoistaustoja - ja kääntäen pelissä jossa toispuoli on jotain tieteiskirjallisuushenkisempää, toimisivat erikoistaustat astraalifyysikko, telepaatti ja empaatti.

Erikoiset taustat toimivat hahmonluonnissa kuten muutkin taustat.

Taustojen eroista

Aikaisempien esimerkkien mukaan:

  • Esiteltäessä Ferraria kävisivät ferrarikaupan esittelijä, kiero ja ovela helppoheikki masan autokaupasta sekä autokauppias
  • Tinkiessä autokaupassa Ferrarin hintaa kävisivät kiero ja ovela helppoheikki masan autokaupasta ja autokauppias
  • Laadittaessa autokaupassa huoltosopimusta em. ferrarille kävisi vain autokauppias

Terät

Terät ovat hahmon luonnetta, elämäntilannetta tai olemusta tarkentavia seikkoja, jotka pääsääntöisesti annetaan hahmolle muiden kuin hahmon pelaajan toimesta. Vaikka terät annetaankin muiden pelaajien toimesta säilyy valta sen suhteen, missä tilanteissa teriä voidaan tai tulee käyttää, sillä pelaajalla, jonka hahmosta on kyse. Terät voivat liittyä hahmon taustaan, ja olla luonteeltaan täysin tavanomaisia ja arkipäiviäisiä tai vaikkapa satujen yliluonnollisia heikkouksia. Terät eivät kuitenkaan saa muuttaa hahmoa pelaajan mielestä pelikelvottomaksi, tai kumota mitään hahmolla jo olevaa ominaisuutta.

Esimerkkejä arkitodellisuuteen liittyvistä teristä voisivat olla "Sairaanloisen taikauskoinen", "Pelkää pimeää", "Erinomainen päässälaskija" (joka tosin toimisi paremmin erikoistaustana) tai vaikkapa "allerginen hopealle". Esimerkkinä selkeästi maagisen realismin maailmaan kuuluvasta, ehkä jopa yliluonnolliselta vaikuttavasta terästä voisi toimia "Ei voi ylittää (omasta toimestaan) juoksevaa vettä".

Hahmonluonnissa, aina kun pelaaja valitsee itselleen piirteen, josta hahmo saa terän - neuvottelevat muut pelaajat siitä millaisen terän he haluaisivat hahmolle antaa. Terissä on syytä noudattaa hahmonluonnin alussa sovittuja suuntaviivoja, niiden antaminen muuttuu helposti kisaksi siitä, kenen hahmoa voidaan parhaiten iskeä vyön alle - jos tälläinen heikkouksilla sivaltaminen ei ole toivottua käytöstä, kannattaa siitä mainita aluksi. Toisaalta vapaan ja jopa kilpaileva terien antaminen johtavan erittäin mielenkiintoisiin ja pelissä hauskoihin tilanteisiin eritoten silloin kun hahmoa haittaavat tai eritysen vön alle osuneet terät liittyvät arkitodelliselta näyttävään todellisuuteen ja toivoa antavat ja hyödylliset terät maagilliseen maailmaan.

Mekanismi

Viimeinen muokkaus 2009-03-08 11:18