Toiminnot
Sivusto
(Bureaucracy 1) Klaani on suurperhe, yksi suurista klaaneista ja erinäinen määrä pienempiä klaaneja muodostavat heimon. Heimojen nimet ovat samat kuin klaanien nimet, eli hahmo voisi olla esimerkiksi Paatsamalan Klaania Sudenpään Heimoa, joka designoisi hänet yhdeksi Sudenpään klaanin vasalleista. Tai mikäli hän on tekemisissä vaikkapa Kuunsäilän väen kanssa, hän voi itse päättää sanooko olevansa Sudenpään klaania (mitä hän ei tarkalleen ottaen ole muuta kuin välillisesti) tai Sudenpään Heimoa, jättäen kuulijan päätettäväksi onko hän Klaania ja Heimoa vaiko vain Heimoa. Tai sitten hän voi sanoa olevansa Paatsamalan Klaania, jolloin kuulija joko tietää, että Paatsamala on Sudenpään vasalli tai ei tiedä.
(Lore 1) Viisi isointa klaania ovat: Kuunsäilän, Sudenpään, Taivaantakojien, Sydänyön ja Auringonkeihään klaanit. Näiden lisäksi on useita kymmeniä pienempiä klaaneja. Viisi klaania muodostavat kuitenkin kunkin viiden heimon traditionaalisen ylimystön.
(Bureaucracy 1 muille paitsi Auringonkeihään heimon jäsenille)
Auringonkeihään klaani tällä hetkellä voimakkain ja suurin. Heidän kotikontunsa ovat Erun pääsaaren läntisessä päässä. Auringonkeihään klaanilla on voimakkaimmat siteen vanhaan kulttuuriin. Auringonkeihään klaani sotapolulla luottaa sodankäynnissä vahvan ja runsaslukuisen jalkaväen lisäksi nopeasti ratsain liikkuviin tiedustelijoihin ja avoimella taistelukentällä kauhua herättäviin sotavaunuihin. Tyypillinen varustus Auringonkeihään klaanin sotilaalle on keihäs, lyhyt, leveäteräinen lyömämiekka tai kirves, pyöreä kilpi ja metallivahvisteisesta, kovetetusta nahasta tehty panssari. Auringonkeihään keskuudessa keihästaistelua pidetään erityisen tärkeänä. Heidän käyttämänsä keihäs on 2,5-3 metriä pitkä, josta pituudesta terää on n. 50 cm. Tämä terä on sekä pistämistä että viiltämistä varten. Keihään toisessa päässä on metallinen paino, joka on yleensä veistetty muistuttamaan aurinkoa. Keihään varsi on metallivahvisteista, mutta joustavaa puuta, tai joskus ontto metalliputki.
Auringonkeihään väellä on luku- ja kirjoitustaito, kirjoitettu historia ja lait, kivetyt tiet, kehittynyt viestiverkosto ja kaupunkien infrastruktuuri viemäreineen ja vesijohtoinen. Pääasiallisia elinkeinoja ovat karjankasvatus ja maanviljely. Kaivostoimintaakin on jonkin verran, mutta se ei ole teollistuneella asteella. Tähtitieteen saralla tuttuja ovat niin tähdistä ja taivaankappaleista suunnistaminen kuin enteiden lukeminen. Lääketieteen saralla tunnetaan verenvuodon tyrehdyttäminen, luiden asettaminen, pään alueen vammoista johtuvat mielen sairaudet, sisäiset verenvuodot ja taudit, joiden tiedetään johtuvan suurimmalta osalta huonosta hygieniasta tai huonosta ruokavaliosta, josta seuraa puutostiloja ja elimistön heikkenemistä.
(Bureaucracy 1 muille paitsi Kuunsäilän heimon jäsenille)
Kuunsäilän klaani on klaaneista toiseksi voimakkain ja suurin. Heidän kulttuuriinsa on klaaneista eniten Siunatun Saaren asukkaiden kaltainen. He ovat omaksuneet monia Keisarikunnan tapoja, puheenparsia, nimiä ja uskomuksia. Ennen satrapin ja legioonan lähtöä, Kuunsäilä oli klaaneista voimakkain. Kuunsäilän klaani sotapolulla ottaa mallia Siunatun Saaren legioonilta; he taistelevat yhtenäisinä ja kurinalaisina raskaan jalkaväen osastoina, joita tukevat kevyesti varustetut ja nopeat ratsuväen yksiköt. Tyypillinen varustus Kuunsäilän klaanin sotilaalle on pitkä keihäs, lyhyt pistomiekka, 2-3 heittokeihästä, suurkilpi ja pitkä nahkainen ja metallivahvisteinen buffipanssaritakki. Kuunsäilä näkee taistelemisen muodostelmässä niin, että kukin soturi suojaa vasemmalla puolella olevaa toveriaan omalla kilvellään taktisesti järkevimpänä ja kunniakkaimpana taistelumuotona. Kuunsäilän soturien keskuudessa hyvin vahva perinne sotilaista veljinä ja sisarina keskenään on seurausta tästä taistelumuodosta.
Kuten Auringonkeihäs, Kuunsäiläkin tuntee samat tieteen ja teknologian edistysaskeleet. Imperiumin vaikutus näkyy Kuunsäilän keskuudessa selkeämpänä kaupungistumisena, rakennustyyleissä ja joissain asenteissa, jotka liittyvät Jumalten ja Pienten Jumalten (henkien) tehtävään ja paikkaan hierarkiassa. Kuunsäilä ei seuraa Tahrattomien oppeja sellaisenaan, mutta koska Tahrattomat opettavat, että Pienten Jumalten tehtävä on palvella taivaallista hierarkiaa ja siten mm. maallista hallintoa, niin Kuunsäilän väellä on taipumusta suhtautua huomattavasti esim. Auringonkeihästä ylimielisemmin Pieniin Jumaliin. Kuunsäilä on myös selkeästi vähemmän matriarkaalinen kuin Auringonkeihäs ja (Siunatun Saaren mallin mukaisesti) lähempänä sukupuolten välistä tasa-arvoa.
(Bureaucracy 1 muille paitsi Sudenpään heimon jäsenille)
Sudenpään klaani asuu Erun toiseksi isoimmalla saarella, Sudenpäätä muodoltaan muistuttavalla saarella pääsaaresta lounaaseen. Sudenpää on klaaneista sotaisin ja primitiivisin. Heitä pidetään Auringonkeihään ja Kuunsäilän parissa barbaarisina. Sotapolulla Sudenpään klaanin liikkuu lähes yksinomaan kevyen jalkaväen osastoina, joiden keskipisteessä on raskaammin panssaroitu "parhaiden sotureiden" eliitti. Sudenpään klaani tunnetaan myös pienistä, ketteristä sotalaivoistaan. Sudenpään klaanin soturin varusteisiin kuuluvat tyypillisesti kirves ja raskas miekka, heittokeihäs ja nahkainen panssariliivi ja säärystin- ja käsisuojat. Sudenpään klaani tunnetaan myös aseettoman taistelun muodosta, joka keskittyy aseistetun ja panssaroidun vihollisen kaatamiseen ja riisumiseen aseista. Tyyliin kuuluu myös nyrkki-, polvi- ja kyynärpääsiskuja, sekä pyyhkäisyjä. Tämän lisäksi taistelulaji sisältää monia melko akrobaattisia liikkeitä, joiden funktio on päästä vihollisen suojauksen sisäpuolelle tai vihollisen soturin selkäpuolelle.
Sudenpään kulttuuriperimään on saaren heimoista eniten vaikuttanut Läntisen Luodun kulttuuri. Heidän suonissaan virtaa paljon Läntisen Suuren Meren merirosvojen verta. Tästä seuraa mm. joitain Läntisestä kulttuurista omaksuttuja asenteita selkeästi erillään olevista miesten ja naisten rooleista. Miesten esimerkiksi oletetaan purjehtivan, kalastavan ja metsästävän ja naisten puolestaan oletetaan viljelevän maata, hoitavan karjaa ja kasvattavan lapsia. Sudenpään mies ei kuokkaan koske, ellei ole aivan pakko, eikä Sudenpään nainen astu laivaan muuta kuin matkustaakseen sillä paikasta toiseen. Sudenpään keskuudessa on kuitenkin myös naisia, jotka purjehtivat, metsästävät ja kalastavat. Nämä naiset tunnetaan nimellä tya. He ovat symbolisesti hylänneet naisen roolin ja omaksuneet sen sijaan miehen roolin.
(Bureaucracy 1 muille paitsi Taivaantakojien heimon jäsenille)
Taivaantakojien klaani asuu Erun kolmanneksi isoimmalla saarella ja ryhmällä pienempiä saaria pääsaaresta länteen. Heidät tunnetaan taitavina seppinä ja käsityöläisinä. Taivaantakojien kotisaarella sijaitsee huomattavan paljon muinaisen ajan raunioita. Taivaantakojien sotilasosastot ovat tyypillisesti pieniä, joustavia, hyvin varustettuja ja kurinalaisia. Tyypillinen varustus sotilaalle on keihäs, lyömämiekka, kolmiokilpi ja metallinen rintapanssari. Heidän käyttämistään taistelumuodoista yleisimmät ovat niin kutsutut Nuolenpää, sekä Vasara ja Alasin.
Taivaantakojat ovat maantieteellisesti kauimmaisena Imperiumin vaikutuspiirissä olleista heimoista, mutta toisaalta heillä on säilynyt eniten muinaisten aikojen tietotaitoa. Tämä tarkoittaa, että he ovat paradoksaalisesti sekä alemmalla että korkeammalla tieteen ja teknologian tasolla kuin esimerkiksi Auringonkeihäs ja Kuunsäilä. Taivaantakojat eroavat muista heimoista myös yhteiskuntajärjestyksensä puolesta. Siinä missä muilla heimoilla on klaanista valittu kuningas ja hänen vaimonsa Jumalattaren kultin papitar, Taivaantakojilla on Vanhimpien Piiri, joka toimii neuvoa-antavana ja veto-oikeuden omaavana elimenä Kuninkaan ja muun kansan välissä. Vanhimpien Piirissä istuvat kaikki varakkaimmat tilalliset, eri käsityöläisten kiltojen vanhimmat, Druunien vanhimmat, sekä soturikultin vanhimmat. Tästä johtuen Taivaantakojien vallan- ja lainkäytön prosessit ovat huomattavasti monimutkaisempia ja hitaampia kuin muilla heimoilla, mutta toisaalta huomattavasti vähemmän alttiita yksilön mielivallalle.
(Bureaucracy 1 muille paitsi Sydänyön heimon jäsenille)
Sydänyön klaani on suurista klaaneista pienin. Heidän kotikontunsa sijaitsevat saariryhmällä pääsaaresta pohjoiseen. Muut klaanit pitävät heitä noitina ja mystikkoina, ja heidän tapojaan outoina. Sydänyön klaani sotapolulla luottaa lähes yksinomaan pieniin, kevyesti varustettuihin ja nopealiikkeisiin jalkaväen yksikköihin, jotka ovat keskenään huonosti koordinoituja ja luottaavat enemmän yksittäisten joukkojen komentajien intuitioon taistelutilanteessa. Sydänyön soturit ovat tunnettuja tiedustelutaidoistaan ja salavihkaisuudestaan. Tyypillinen Sydänyön klaaniin soturi menee taisteluun panssaritta ja varustautuneena ainoastaan pitkävartisella kirveellä, heittokeihäillä ja vipuvarsilla, sekä pitkällä, lähes miekkaa muistuttavalla puukolla.
Sydänyötä pidetään, kuten sanottua, hieman erikoisena sakkina muiden heimojen keskuudessa. Tämä johtuu pitkälti heidän asuinpaikkansa maantieteellisestä etäisyydestä muihin, heidän asuinolosuhteidensa ankaruudesta ja huomattavan epäluuloisesta, kyräilevästä asenteesta. Näitä ominaisuuksia pidetään sydänyöläiselle tunnunsomaisina. Sydänyön väellä on myös ollut muita enemmän kosketusta virvanväkeen; onhan heidän saarensa kuitenkin toiminut useiden eri invaasioiden ensimmäisenä etappina ja sillanpääasemana. Tämä saattaa osittain selittää muiden epäluuloa heitä kohtaan. Sydänyön keskuudessa on myös joitain (muiden mielestä) todella kummallisia tapoja, kuten ylimysten keskuudessa suosittu tapa maalata ihonsa mustaksi ja preferenssi käydä ulkona vain öisin. Nämäkin tavat juontunevat ajalle, jolloin saari oli Pohjan väen miehittämä, saaren väki orjuutettuna, ja harvat vapaat Yösydämen heimolaiset olivat luolissa piileskeleviä sissejä. Pohjan väen poistuttua, nämä tavat (naamioväri ja öisin liikkuminen) ovat muuttuneet jonkinlaisiksi vapaana olon symboleiksi ja ne ovat saaneet myös syvempiä, uskonnollisia merkityksiä. Yösydämen väki eroaa muista myös siinä, että he arvottavat Lunan, kuun korkeammalle kuin Lughanin, auringon.
(Bureaucracy 1 muille paitsi näiden klaanien tai saman heimon muiden klaanien jäsenille)
Kaikki muut klaanit ovat pienempiä kuin viisi suurta, useimmat huomattavasti pienempi. Esimerkiksi, vaikka Sydänyön väkeä on (oletettavasti) melko vähän, heitä on arvion mukaan silti yli 3-4 kertaa enemmään kuin seuraavaksi suurinta klaania (Väkäspeitsen klaani saarten luoteisnurkkauksessa). Näistä vasallisuvuista merkittävimpiä (kuvattuna stereotypioidensa kera) ovat:
Väkäspeitsen klaani: Auringonkeihään klaanin vasalleja. Tunnetaan mm. pitkistä, sahalaitaisista sotakeihäistään.
Paatsamalan klaani: Sudenpään klaanin vasalleja. Tunnetaan mm. laivanrakennustaidoistaan.
Katajakilven klaani: Auringonkeihään klaanin vasalleja. Tunnetaan mm. sitkeydestään ja naistensa kauneudesta.
Kelayetin klaani: Kuunsäilän vasalleja. Koostuu lähes yksinomaan entisistä legionalaisista ja heidän perheistään. Kerrotaan, että Kelayet Tarek oli legioonan lohikäärmeherra, joka ansaitsi itselleen ja miehilleen klaanin aseman Kuunsäilän vasalliudessa pelastamalla Kuunsäilän kuninkaan hukkumiskuolemalta. Kerrotaan myös, että Kelayet Tarek oli Lännen Lohikäärmeen Danaa'd:n ylistämä, ja että hänen ylistetty verensä virtaa yhä hänen jälkeläistensä suonissa.
Sarastuksen klaani: Auringonkeihään vasalleja. Tämän klaanin uskottiin kadonneen kokonaan historian hämäriin. Vasta satrapian kaatumisen jälkeen muille klaaneille selvisi, että Sarastuksen väki oli piilotellut keskuudessaan useita druuneja.
Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped