Toiminnot
Sivusto
"He had mittens, Minjekahwun, Magic mittens made of deer-skin; When upon his hands he wore them, He could smite the rocks asunder, He could grind them into powder." - Henry Wadsworth Longfellow
Tällä sivulla kuvaillaan Rajapolun erilaisia erikoistaustoja, sekä niihin liittyviä haittoja (säröjä). Kaikenkattavaa listaa erilaisista voimista täältä on turha hakea.
Kyvyt ovat tavallisen ihmisen taidot ja toisinaan myös käsityksen ylittäviä voimia. Näiden efektit ovat yleensä yksiselitteisiä; joko ne ovat päällä tai ne eivät ole, joko ne toimivat, tai ne eivät toimi. Suunnatut efektit, ja efektit, joiden onnistumisaste vaihtelee noudattavat perushaastemekaniikoja.
Kyvyn käyttö maksaa latauksen.
Hahmo on vahva kuin härkä. Syystä tai toisesta, hänen kykynsä ei kuitenkaan sovellu urheilun maailmanhuipulle. Kyvyn alkuperä on saattanut vaatia jotain muutakin kuin synnynnäisen lahjakkuuden ja vuosikymmenien harjoittelun. Kenties hahmon kyky on peräisin laittomista lääkkeistä ja kokeellisesta kirurgiasta. Ehkä hahmo on tietämättään rälssi, synnynnäinen puolivampyyri. Ehkä hahmo kanavoi myyttistä sankaria, kuten Heraklesta olematta (ainakaan vielä) varsinaisesti Kanava. Ehkä hahmo teki sopimuksen jonkun henkiolennon kanssa, ja sopimusehdot vaativat hahmolta jotakin.
Oli hahmon kyvyn alkuperä mikä tahansa, sillä on hintansa. Rälssi saattaa nähdä verisiä ja väkivaltaisia painajaisia tai hän saattaa olla altis väkivaltaisille impulsseille. Hahmon lääkityksellä tai häneen kohdistetuilla kirurgisilla toimenpiteillä saattaa olla sivuoireita tai ne saattavat vaatia ylläpitoa. Heräämässä oleva Kanava saattaa vaikuttaa hahmon luonteeseen tai käytökseen, ja hänen lähiympäristönsä saattaa reagoida häneen yllättävillä tavoilla. Voimanpesä saattaa kärsiä jättiläiskasvuisuudesta tai jostain muusta fyysisestä poikkeamasta.
Kyvyn alkuperästä riippumatta Voimanpesä antaa hahmolle yliotepisteen haasteisiin, joissa silkasta fyysisestä voimasta on hyötyä, kuten lähitaisteluhaasteisiin, esineiden nostamiseen, heittämiseen ja rikkomiseen. Hahmo kykenee noin puolen tonnin maastanostoon (kädet alaspäin, maasta irti, selkä suoraksi, hartiat taakse). Tämä tarkoittaa noin pienen henkilöauton painoista esinettä, joskin henkilöauto on niin hankalan muotoinen, että siitä tuskin saa tarpeeksi hyvää otetta.
Esimerkkihahmoja: Lempeä jättiläinen Lennie Small kirjasta (ja elokuvasta) Hiiriä ja Ihmisiä oli käsittämättömän vahva. Lennie oli henkisesti lapsen tasolla, eikä aina hallinnut valtavia voimiaan. Myös Frankensteinin hirviö oli vastaavan vahvuinen ja samoilla heikkouksilla varustettu.
Hahmo on pyrokineettinen, toisin sanoen, hänellä on kyky nostaa esineiden lämpötiloja riittävän nopeasti ja korkealle, jotta syttyy tulipaloja. Kyvyn alkuperä voi olla maaginen, geneettinen tai tieteellinen, toisin sanoen, kyky voi olla jokaisella ihmisellä latenttina olevan paranormaalin kyvyn manifestaatio, se voi olla geneettinen mutaatio, tai tieteellisen prosessi seurauksena luotu kyky. Kyky voi olla peräisin kaupankäynnistä henkiolennon (daemonin) kanssa.
Tulessa syntynyt maksaa kyvystään aina jossain muodossa. Kenties hänellä ei ole täyttä hallintaa kykyynsä. Hän saattaa sytyttää tulipaloja aina ollessaan kiihtyneessä mielentilassa (vihainen, peloissaan, kiihottunut). Hahmolla saattaa olla pyromaanisia taipumuksia. Henkiolento voi vaatia, että vastalahjaksi kyvyn käytöstä, hahmo joutuu sytyttämään tulipaloja tai tekemään jotain muuta henkiolennon tarkoitusperiä palvelevaa. Mikäli kyky on tieteellistä alkuperää, hahmo saattaa olla takaa-ajettu. Kenties jokin salainen, mahdollisesti pahansuopa järjestö, joka mahdollisesti on vastuussa hänen kykynsä manifestoitumisesta haluaa vangita hänet ja valjastaa hänen voimansa omien tarkoitusperiensä palvelemiseen.
Kyvyn tarkemmat rajat ovat tapauskohtaisesti päätettävissä. Ohjenuorana, mitä kauempaa, mitä kuumempaa tulta, mitä isompia lieskoja hahmo pystyy luomaan, sen enemmän hahmolle on siitä myös haittaa, muodossa tai toisessa. Se, kuinka voimakas hahmo on ja mitkä hänen kykynsä rajat ovat, on viime kädessä pelinjohtajan päätettävissä ja riippuu yleensä kampanjan yleisestä voimatasosta. Esimerkinomaisesti, kampanjassa, jonka voimataso on pieni, Tulessa syntynyt voi sytyttää tulipalon korkeintaan joidenkin metrien päähän itsestään, ja tulipalo on voimakkuudeltaan korkeintaan pienen nuotion luokkaa. Yksi keino rajoittaa Tulessa syntynyttä hahmoa on sitoa hänen kykynsä olosuhteisiin, kuten hahmon vallitsevaan tunnetilaan. Ehkä hahmon pitää olla vihainen, jotta hän kykenee sytyttämään tulipaloja, ja suorastaan raivoissaan, jotta hän kykenee polttamaan esimerkiksi talon maan tasalle.
Esimerkkihahmoja: Charlene McGee kirjasta ja elokuvasta Firestarter ja Liz Sherman elokuvasta Hellboy olivat molemmat pyrokineettisiä.
Yksi helpoimpia, tunnetuimpia ja tutkituimpia taikuuden muotoja on rituaali. Rituaaleilla on yleensä hyvin tiukka kaava, jonka pilkuntarkalla seuraamisella ritualisti voi aikaansaada maagisen efektin. Rituaalit ovat aikaa vieviä, ehdottoman muuttumattomia, ja yleensä heikompia kuin esimerkiksi Rajakulkijataikuus tai Kanavakyvyt, joskin kuka tahansa voi oppia tekemään rituaalin, eikä rituaalin oppiminen tai tekeminen välttämättä tarkoita ritualistin kokonaisvaltaista elämänmuutosta (kuten hulluksi tuloa).
Ritualisti ei "varastoi" latauksia samalla tavalla kuin Rajakulkija tai Kanava, josta syystä itse rituaalin osana tulee suorittaa jonkinlainen uhraus. Rajakulkija tai Kanava, joka tekee rituaalin ei voi käyttää rituaaliin omia latauksiaan, vaan hän joutuu noudattamaan noudattamaan rituaalin osana olevaa latausten keräämistapaa.
Uusien rituaalien luominen on lähestulkoon mahdotonta, ja korkean tason rituaalit ovat lähes olemattoman harvinaisia. Syytä tähän ei tiedetä. Tästä syystä ne, joilla on tietous rituaaleista yleensä vartioivat salaisuuksiaan mustasukkaisesti. Uuden rituaalin "löytäminen" muinaisesta papyruskääröstä ei ole myöskään mitenkään autuaaksi tekevää, sillä 99% löydetyistä rituaaleista on toimimattomia, tai ne toimivat toisin kun niiden on tarkoitettu toimivan.
Noita ja mahdolliset avustajat istuvat aiemmin valmistelemassaan suojapiirissä pitäen kädessään jotakin esinettä, joka kuului kuolleelle, jonka aaveeseen rituaalin suorittaja haluaa muodostaa yhteyden. Noita pyytää tai käskee kuolleen sielua ilmaantumaan niiden jumalien nimeen, joiden suojeluksessa noita sanoo olevansa (Ceridwen, Baron Samedi, Ereshkigal, Osiris tai vastaava). Kestää viidestätoista minuutista tuntiin valmistella ja vaatii veren uhraamista (surmattu eläin tai ihminen, joka toimii "viestinviejänä" tuonpuoleiseen).
Esimerkkihahmoja: Willow sarjasta Buffy the Vampire Slayer osaa useita rituaaleja, joista useimmat jopa toimivat. Lähes kaikissa sarjoissa, jotka käsittelevät taikuuttaa, hahmot käyttävät jonkunlaisia rituaaleja.
Rajakulkijat ovat noitia, velhoja, taikureita, silmänkääntäjiä, shamaaneja, jne., joiden käyttämä taikuuden muoto perustuu perustavanlaatuiseen, subjektiiviseen käsitykseen kosmoksen todellisesta luonteesta. Jos todellisuus olisi peliä, Rajakulkijat olisivat pelin sääntöjä rikkovia huijareita.
Rajakulkijataikuudella tarkoitetaan taitoa tai tietoa, jolla voidaan vaikuttaa tapahtumiin, esineisiin, elollisiin olentoihin ja fyysisiin ilmiöihin mystisin tai yliluonnollisin keinoin. Erilaisia taikuuden muotoja ja koulukuntia on lukemattomia. Voisi melkein sanoa, että muotoja on yhtä monta kuin taikuuden käyttäjiäkin, joskin jotkut muodot ovat niin lähellä toisiaan, että taikuuden käyttäjät kykenevät oppimaan toisiltaan, ottamaan oppilaita, joille opettavat omaa taikuuden muotoaan, ja muodostamaan yhteisen "kieliopin" toisten taikuuden harjoittajien kanssa. Mikäli taikuuden harrastajien yhteistyö on jatkuvaa ja kehittyvää, voidaan alkaa puhua koulukunnista. Rajapolun historia tuntee satoja, ellei tuhansia tämänkaltaisia koulukuntia, joista joillakin on satojen vuosien kirjoitettu historia (joka tosin joissakin tapauksissa on silkkaa sepitettä).
Taikuudella on mahdollista tehdä lähes mitä tahansa. Joskin, riippumatta tekijästä, muodosta tai olosuhteista, taikuus noudattaa eräitä rikkomattomia ja ehdottomia sääntöjä. Nämä säännöt ovat:
Tämä tarkoittaa sitä, että taikuus on ristiriidassa Suuren Enemmistön todellisuuskäsityksen kanssa. Taikuus saa voimansa ajatusten ja käsitteiden rajapinnoilla kytevistä jännitteistä. Rajakulkija kulkee symbolisessa (ja joskus konkreettisessakin) mielessä todellisuuden rajapinnalla. Rajakulkijan mieli kykenee käsittämään ristiriitoja, jotka ajaisivat Suuren Enemmistön edustajan hulluuteen. Itse asiassa, Rajakulkija on Suuren Enemmistön silmissä umpihullu.
Rajakulkijat puhuvat Suuresta Enemmistöstä tarkoittaessaan kaikkia niitä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä totuutta todellisuuden luonteesta. Monen Rajakulkijan kielenkäytössä Suuri Enemmistö on yhtä kuin "tyhmät, oppimattomat massat", joskin viisas Rajakulkija muistaa myös, että Suuri Enemmistö sai aikaan noitavainot.
Rajakulkijan särö on yleensä tabua muistuttava kielto. Tabun rikkominen maksaa Rajakulkijalle latauksia tai aiheuttaa Rajakulkijalle fyysistä vahinkoa.
Esimerkki: Ian Mackey on Entropourgi (tunnetaan myös nimillä Entropia-maagi, Kaaosmaagi, Entrooppi jne). Hänen taikuutensa perustuu perustavanlaatuiseen ristiriitaan, jonka mukaan kaikki järjestelmät pyrkivät järjestykseen, mutta liikkuvat kohti kaaosta. Huom!: Näistä käytetyistä nimikkeistä "kaaosmaagi" on teknisesti ottaen väärä. Todellisuudessa kaaosmagialla ei ole juurikaan mitään tekemistä sattuman muokkaamisen kanssa.
Mikään ei ole ilmaista. Jos haluaa jotakin, siitä pitää maksaa. Kaikki maagiset efektit vaativat uhrauksen, oli uhrauksena sitten Rajakulkijan oman ruumiin tai mielen terveys, Rajakulkijan tai jonkun muun elinvoima, maallinen vauraus, aika ja vaiva, tai korvaamaton, ainutlaatuinen esine tai käsite. Yleisesti ottaen, mikä tahansa arvokas, joka on joltakulta pois kelpaa uhraukseksi.
Rajakulkijat käyttävät uhrauksista saatavista voimavaroista termiä lataus. Jotkut käyttävät myös termejä kvintessenssi, vis ja mana.
Useimmat Rajakulkijat käyttävät huomattavan paljon aikaa latausten keräämiseen. Nyrkkisääntönä pienen latauksen keräämiseen kuluu tunti aikaa, se maksaa Rajakulkijalle 100 euroa, tai vahingoittaa Rajakulkijaa terveystason verran. Mitään kattoa sille montako latausta hahmolla voi olla ei ole olemassa, mutta kerätyt lataukset eivät myöskään säily äärettömiin. Rajakulkijan keräämät lataukset "vuotavat" hänen lähiympäristöönsä latauksen verran päivässä. Mikäli Rajakulkija rikkoo jotain omaa tabuaan vastaan (toimii vastoin oman sielunmaisemansa piirteitä), hän saattaa menettää suurimman osan tai jopa kaikki varastoimistaan latauksista. Rajakulkijan vuotamat lataukset muokkaavat ympäristöä Rajakulkijan persoonan mukaisin tavoin, ikään kuin hänen oma "hulluutensa" manifestoituisi hänen ympäristöönsä. Tämä vuoto on yksi pääasiallisia syitä, minkä vuoksi Rajakulkijoilla on yleensä ongelmia sopeutua nk. normaaleihin yhteisöihin. Esimerkinomaisesti; mikäli maito happanee ja kissat alkavat naukua aina kun hahmo on paikalla, on vain ajan kysymys ennen kuin joku alkaa ihmetellä mistä on kyse.
Esimerkki: Rajakulkija, jonka taikuus perustuu uhrauksiin saa latauksen uhratusta eläimestä tai viisi latausta uhratusta ihmisestä. Rajakulkija, jonka taikuuden muoto perustuu maantieteelliseen sijaintiin tai jonkinlaiseen geomantiseen voimalinjaan saa latauksen kulkemalla jonkun geomantisen verkon voimalinjaa pitkin ja viisi latausta viettämällä viikon geomantisen verkon risteyskohdassa. Toisin sanoen, Geomantikon "uhraus" on latauksen keräämiseen käytetty aika ja vaiva.
Rajakulkijan kulkema taikuuden polku on subjektiivisesti totta vain hänelle itselleen. Kukaan muu ei kykene kulkemaan samaa polkua kuin hän, josta syystä jokaisen rajakulkijan taikuus on erilaista. Samankaltaisilla poluilla kulkevat Rajakulkijat voivat vaihtaa kokemuksia tai oppia toisiltaan, mutta viime kädessä jokainen Rajakulkija on polullaan yksin.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaksi geomantikkoa voivat kyllä tulla keskenään toimeen ja vaihtaa kokemuksia, joskin on aivan varmaa, että ennemmin tai myöhemmin heidän taikuuden muotojensa pienet erot saavat aikaan oppiriitoja. Geomantikko ja Lihanmuokkaaja taas tuskin löytävät minkäänlaista yhteistä pohjaa diskurssille. He saattavat sietää toisiaan, mutta kumpikin on vankkumattomasti sitä mieltä, että heidän oma taikuuden muotonsa on todellinen ja aito, ja toinen rajakulkija on mielipuoli, jonka teoriat ovat tuulesta temmattuja.
Esimerkki: Mackeyn taikuus perustuu sattuman muokkaamiseen. Hänellä on Erikoistausta: Entropourgi (Perustaso). Mackey voi taikuudellaan saada aikaan efektejä, kuten häntä kohti ammuttu luoti kilpistyy Mackeyn taskussa olleeseen metallilaattaan, tai Mackey saa napattua taksin juuri ennen kuin häntä jahtaavat poliisit saapuvat paikalle. Entropourgi saa latauksia uhkapelaamalla. Mackeyn omin sanoin, hän saa latauksia "näyttämällä paholaiselle persettä", toisin sanoen, saattamalla itsensä (yleensä hengenvaarallisiin) tilanteisiin, joiden lopputulokseen sattumalla on vaikutusta. Mackeyn "tabu" on henkilökohtaisen riskin välttäminen tai sysäämisen jonkun muun harteille. Mikäli Mackey vakuuttaa autonsa ennen kuin yrittää kolaroida sillä saadakseen latauksia, hänen voidaan katsoa yrittäneen siirtää riskiä eteenpäin ja näin ollen rikkoneen tabuaan.
Hahmo, jolla on Erikoistausta: Rajakulkija (tyyppi tai muoto) saa yhden tai useamman kyvyn mallintamaan rajakulkija-taikuutta. Ensimmäinen tämänkaltainen kyky (tai kyvyt, riippuen kampanjan voimatasosta) tulee ilmaiseksi ko. Erikoistaustan hankkimisen myötä. Loput tulevat vasta hahmon kehittyessä. Nämä kyvyt käyttävät latauksia, kuten yllä kuvatut yksittäiset kyvytkin, mutta Rajakulkijan osaamat kyvyt ovat aina muotoa "maksaa latauksia tai antaa säröjä" ja "aiheuttavat haasteen". Rajakulkijoilla, toisin kuin muunlaisilla "lahjakkailla" nämä kyvyt eivät ole samalla tavalla sisäsyntyisiä, vaan Rajapolku joutuu emuloimaan kykyjä taikuudellaan. Tämä saattaa saada Rajakulkijan taikuuden vaikuttamaan heikommalta, kuin Lahjakkaiden kykyjen, mutta pidemmän päälle Rajakulkijoiden taikuus on voimakkaampaa, sillä Rajakulkija kykenee oppimaan (valitsemansa muodon rajoissa) lähes rajattomasti uusia kykyjä.
Esimerkki: Rajakulkija Koscheilla on kyky "Liha on heikko", joka normaalisti vahingoittaa kohdetta tavalla, joka muistuttaa vanhemisen oireita. Koschein kyky haavoittaa kohdetta haavatason verran / käytetty lataus.
Rajakulkijoiden keräämät lataukset eivät kestä ikuisesti. Mikäli kerättyjä latauksia ei käytetä, ne vuotavat hukkaan yhden latauksen päivävauhtia, kunnes hahmolle jää oletusarvoinen viisi latausta.
Latausten vuoto aiheuttaa ympäröivässä maailmassa kummallisuuksia. Rajakulkijan taikuuden muodosta riippuen, vuoto saattaa aikaansaada sinisellä liekillä palavia kynttilöitä, päänsärkyä sivullisille, ilman otsonisoitumista tai vastaavaa.
Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped