Toiminnot
Sivusto
Taistelu toimii samalla perusperiaatteella kuin muukin mekaniikka. Taisteluun osalliset henkilöt asettavat erilaisia tavoitteita ja heittävät tavoitteiden saavuttamiseen vaikuttavien kykyjen, varusteiden ja olosuhteiden mukaan noppapooleja toisiaan vastaan.
Taistelussa ei ole olemassa erillisiä lyönti-, väistö- ja torjuntaheittoja. Taistelussa heitetään taistelukykyjä/muita sopivia kykyjä (kunto, ratsastus...) vastakkain.
Taisteluissa toimiminen edellyttää sopivia kykyjä. Vahingoittamiseen käytetään sopivaa taistelutaitoa (käsirysy, taistelu, jouset, ratsastus), kun taas esimerkiksi esineiden poimiseen voi tai muuhun toimintaan voi käyttää muutakin kykyä, jos se koetaan sopivaksi. Ensisijaisesti kuitenkin kyseiselle taisteluetäisyydelle sopivaa taitoa (käsirysy tai taistelu). Taitava virkkaaja ei siis ole hyvä poimimaan aseita, vaikka hahmolla olisikin 13 noppaa virkkaustaitoon, joita pelaaja välttämättä haluaisi tässä yhteydessä käyttää.
Taistelun toimintoja voi olla muun muassa:
Taistelija 1 haluaa tehdä vahinkoa vs. taistelija 2 haluaa tehdä vahinkoa
Taistelija 1 haluaa noukkia maasta pudonneen aseen/jotain muuta vs. taistelija 2 haluaa tehdä vahinkoa
Taistelija 1 pyrkii iholle vs. taistelija 2 haluaa tehdä vahinkoa
jne.
Heittojen onnistumisten määrää vertaillaan. Tasamäärä onnistumisia tarkoittaa liikkumista ja paikkojen kyttäystä tai ehkä muutamaa osumaakin, jotka aiheuttavat pikku ruhjeita tai viiltoja, joilla ei tässä pelissä ole merkitystä.
Jos toinen heittäjä saa enemmän onnistumisia, tulee vähemmän onnistumisia heittäneelle erotuksen verran vauriota. Kärsitty vaurio merkitään hahmolomakkeeseen. Vastaheittäjä saa jokaiseen heittoon vaurion verran noppia hahmon tehdessä jotain fyysistä (taistelu, ratsastus, kiipeäminen jne.)
Useaa vihollista vastaan taistellessa koko vaurion voi tehdä yhdelle vastustajalle tai jakaa vastustajien kesken (jakoa ei ole pakko suorittaa tasaisesti).
Onnistumisen asteet taistelussa vaikuttavat liikkeiden ja iskujen sekä seurausten kuvailuun. Taistelu on systeemin puolesta aika abstraktia, joten tämä taulukko helpottaa kertomaan minkälaista vahinkoa jonkin asteinen onnistunut hyökkäys aiheuttaa.
|
Taistelu jakautuu kolmeen etäisyyteen: painietäisyys, asetaisteluetäisyys ja ampumaetäisyys
Kykymuutoksiin vaikuttavat aseet, panssarit ja olosuhteet seuraavan taulukon mukaan:
|
|
|
(* Osaavalla apurilla tarkoitetaan apuria, jonka arvo on suurempi kuin vastaheittäjällä esim. ritari ja ritari vs. maalainen
(**Apurilla tarkoitetaan taistelukykyistä apuria, joka auttaa porukan taitavinta/sopivinta taistelijaa.
Osaavia apureita eivät ole esimerkiksi pikkulapset, kotieläimet (ellei ole koulutettu koira) jne.
(*** Taisteluetäisyys yritetään muuttaa joko painietäisyydestä asetaisteluetäisyydeksi tai päinvastoin
1) Nämä ovat manöövereja, jotka onnistuessaan eivät aiheuta vahinkoa, vaan jonkin muutoksen taistelutilanteeseen. Esim. taisteluetäisyys muuttuu painietäisyydestä asetaisteluetäisyydeksi
Manöövereilla tarkoitetaan temppuja, joiden avulla pyritään saamaan hahmolle jokin etu seuraavaksi kierrokseksi. Näissä on varjopuolena se, että antavat usein edellisellä kierroksella vastustajalle etua.
Esimerkkinä tapaus, jossa kaksi miekkamiestä ottelee taistelukentällä. Miekkamies A päättää pyörähtää ja poimia maasta kilven avukseen. Seuraaville kierroksille hän saisi yhden nopan edun kilvestä. Tällä kierroksella hän joutuu kuitenkin laskemaan suojaustaan, jolloin miekkamies B saa kolmen nopan edun tälle kierrokselle.
Manööverissa onnistuu, jos saa enemmän onnistumisia kuin vastustaja sillä kierroksella. Manööverissa onnistuja ei aiheuta vauriota vastustajalle.
Ampuma- ja heittoaseilla heitetään haasteheittona hyökkääjän kyky vastaan kohteen alempaa taulukosta saamat nopat. Heiton jälkeen vertaillaan onnistumisia. Jos hyökkääjä sai enemmän onnistumisia, hyökkäys osuu ja tekee vauriota. Jos kohde saa enemmän onnistumisia, hyökkäys menee ohi tai kilpistyy kohteen suojiin.
|
|
Hahmoilla on kuntoa 3- pistettä.
Kun vauriopisteet ylittävät kunnon, hahmo menettää tajuntansa.
Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped