(toiminnot)

hwechtla-tl: Uskonnoton elämänopas: viime muutokset

(nettipäiväkirja 09.11.2015) Kävelin läpi asematunnelista ja huomasin, että Jehovan todistajat jakelevat siellä esimerkiksi käytännön ohjeita nuorille. Yhteensä osat 1 ja 2 opuksesta ''Nuoret kysyvät -- käytännöllisiä vastauksia'' kattavat 600 sivua erilaisia vinkkejä siitä, miten pärjää elämässä. Vinkit ovat joskus kyseenalaisia: niissä esimerkiksi neuvotaan, miten pärjää paremmin vanhempien kanssa, mutta sivuutetaan se tosiasia, että vanhemmat eivät aina ole fiksuja ja kokeneita vaan saattavat hyvinkin laatia rajoituksia pikkumaisuuttaan tai siksi, etteivät jaksa miettiä.

Mutta miksi helvetissä tällaista työtä ei tee kukaan muu kuin jotkut uskonnolliset yhteisöt? Eikö kenelläkään muulla oikeasti ole mitään sanottavaa siihen, miten tullaan onnelliseksi tai rakennetaan hyvä elämä? Onko ainoa, mitä uskonnottomilla on tarjota, rajaton vapaus ja "keksi itse, mitä haluat tehdä"? Toivottavasti ei: onhan meillä jo monen vuosisadan kokemus sekulaarisesta, humanistisesta etiikasta, ja on jo hyvin osoitettua, että uskonnottomat ihmiset ovat keskimäärin huomioonottavaisempia ja pyrkivät paremmin yhteishyvään kuin konservatiivisiin, säännönomaisiin päämääriin pyrkivät uskonnolliset ihmiset.

Ehkä varsinainen ongelma on se, että arvoliberaalin joukon ([liberalismi]) on vaikeampi päästä yhteisymmärrykseen siitä, mikä on edistämisen arvoista. Halutaan jättää kunkin oman pohdinnan varaan, mikä elämässä on arvokasta ja mihin pitää pyrkiä. Mutta miksei ole esimerkein havainnollistettua luetteloa siitä, millaiset käytännöt, harjoitukset ja asiat on jo todettu hyviksi? Jo Bertrand Russell kirjoitti suoraan, että kokee muihin kulttuureihin tutustumisen hyödylliseksi oman maailmankuvan avartamisen kannalta ja eritoten siksi, että se helpottaa oman kulttuurin totunnaisten ajatustapojen kyseenalaistamista. Miksi en ole koskaan törmännyt kirjaan, jossa lukisi suoraan: "kannattaa tutustua muihin kulttuureihin, jotta huomaisi, mitkä oman kulttuurin käytännöt eivät ole itsestään selviä"?

Ainakin tällaisia ohjeita pitäisi kerätä ja eksplikoida:

* Tutustu myös niiden ajatuksiin, jotka eivät ole kanssasi samaa mieltä. * Yritä löytää virheitä ja perustelemattomia väitteitä omissa käsityksissäsi. * Selvitä, miksi ihmiset käyttäytyvät tavalla, jota sinun on vaikea ymmärtää. * Muille tehty hyvä tulee lähes aina takaisin. * Kun joku on ilkeä, se johtuu yleensä torjutuksi tulemisen pelosta. * Älä siedä muilta pahaa mutta älä myöskään ole se, joka ensimmäisenä on epäluuloinen. * Saa tehdä mitä huvittaa, kunhan ei ketään vahingoita. * Elämällä ei ole päämäärää, joten se pitää keksiä itse. '''Ja:''' päämääriä, jotka ainakin joku on kokenut tyydyttäviksi, ovat taiteellinen itseilmaisu, perheiden perustaminen, yhteiskuntakritiikki, hauskojen asioiden suunnitteleminen yhdessä kavereiden kanssa, seksi, ... * On parempi kokeilla jotain ja epäonnistua vähän kuin olla yrittämättä. * Ihmisten asenteet sinuun heijastelevat hyvin vahvasti sitä, mitä odotat heidän sinusta ajattelevan. * On hyödyllisempää miettiä, mikä muille tekee vaikean olon, kuin mitä muut ajattelevat sinusta. * Aina kun jokin mietittää, kannattaa kokeilla. * Hienot asiat tehdään vähän kerrallaan.

----

* [merkintä: 2015-11] * [atehwa] * [kategoria: päiväkirjamerkintä] * [viesti siitä, mitä haluaa toiselta] * [millaisia ihmiset sattuvat olemaan] * [miksi ei halua puhua muiden kanssa ja miksi haluaa] * [kuinka ihmiset oppivat pelkäämään pimeää] * [kategoria: kulttuuri] * [ihmiset ja indonesia] * [monisuhteiden käytännöt] * [miettiä liikaa]


(viimeksi muutettu 09.11.2015 17:21)