(nettipäiväkirja 25.07.2015) Lueskelin ohjeita siitä, miten Google mapsiin lisätään tietoa (ks esim http://www.techrepublic.com/blog/google-in-the-enterprise/put-your-busin ess-on-the-map-the-google-map/), ja sain todeta, että www onkin mennyt pikemminkin huonoon suuntaan kuin hyvään. Ajattelin, että nykyään [määrämuotoinen verkkosisältö] päätyisi jo hakukoneiden indekseihin, mutta sainkin huomata, että Google lähinnä tarjoaa käyttöliittymiä omien tietokantojensa päivittämiseen.
Se, mikä netistä kipeästi puuttuu, on helpot käyttöliittymät tietojen julkaisemiseen koneluettavissa formaateissa. Läheskään kaikki eivät osaa eivätkä jaksa tehdä jotain iCal-tiedostoja järjestämistään tapahtumista. Tarvitaan palveluita, jotka tuottavat nämä tiedostot _ja_ tekevät myös nättejä ihmisluettavia sivuja. Samaan tapaan itse asiassa haluaisin, että meillä olisi yhden [Facebook]in sijaan paljon palveluita, jotka julkaisevat [RSS-feedejä] ihmisten tekemisistä ja sitten ihmiset aggregoisivat niistä tuttujensa tapahtumat parhaaksi näkemällään tavalla. Tämän vision toteutumisessa on muutamia ongelmia.
Isoin ongelma on muna ja kana -ongelma. Niin kauan, kuin [määrämuotoinen verkkosisältö] on vähäistä, sen päälle ei kannata tehdä palveluita, koska niille ei ole sisältöä. Niin kauan, kuin palveluita ei ole, ei kannata tehdä määrämuotoista verkkosisältöä, koska se ei auta mitään. Jos edes Google harvestoisi jotain paikkatietotiedostoja karttapalveluunsa, ihmisillä olisi ehkä vähän enemmän syytä kirjoitella nettiin koneluettavia kuvauksia esimerkiksi Linnanmäen laitteiden sijainneista.
Toinen ongelma on se, että jos ''on'' jokin palvelu, jolle olisi hyötyä tiedon crowdsourcaamisesta, on sekä helpompaa että kannattavampaa tehdä oma käyttöliittymä, jolla tietoja syötetään: käyttöliittymästä saa sellaisen kuin haluaa, ja samalla saa kilpailuedun, kun tiedot eivät päädy kilpailijoiden käyttöön. [Hakukoneongelma] on sama ongelma, siinä muodossa, että tieto sivujen olemassaolosta on salainen. Molempiin ratkaisu on sama: julkaistaan kaikki koneluettavassa muodossa.
* [merkintä: 2015-07] * [atehwa] * [kategoria: päiväkirjamerkintä] * [rdf-tietokantojen käyttö] * [tiedot käyttöön -blogi] * [kategoria: työkalut]