(toiminnot)

hwechtla-tl: Nettipäiväkirja 26.05.2014: viime muutokset

Ajattelin mainita, että RDF:n ja relaatiotietokantojen ([miten RDF eroaa tietokannoista]) lisäksi on vielä ainakin yksi samanlainen, samanrakenteisen tiedon säilytystapa, nimittäin LDAP-hakemistot. Ja siinä, missä RDF:lle on tarjolla SPARQL ja relaatiotietokannoille SQL, on LDAP:llekin omansa, RFC4515 (http://tools.ietf.org/html/rfc4515). LDAP-filtterit vastaavat tosin lähinnä SQL:n where-lausetta (joskin niillä voi valita monen "taulun", siis luokan yli) joten siinä ei pysty tekemään monia asioita, olennaisimpana ehkä aggregaatit (yhteenvetofunktiot) ja join (liitos).

Ärsyttää hiukan, kun LDAP:sta aina sanotaan että se on "hierarkkinen". Oikeasti LDAP-''tunnisteet'' ovat hierarkkisia, eli kun LDAP:ssa on jokin objekti (siis luokan ilmentymä, vastaa SQL-taulun riviä) niin sillä on tunniste (DN), jolla on hierarkkinen rakenne. LDAP-objektit liitetään erikseen johonkin luokkaan objectClass-attribuutilla, eivätkä niiden tunnisteet ole kontekstuaalisia vaan uniikkeja periaatteessa maailmanlaajuisesti. Tämä muistuttaa aika paljon sitä, miten RDF:ssä viitataan olioihin.

Toinen LDAP:n omituisuus on se, että siinä on muutamia valmiiksi määriteltyjä luokkia, joita voi käyttää tai olla käyttämättä - esimerkiksi henkilö (InetOrgPerson), ryhmä (Group) ja organisaatio.

* [merkintä: 2014-05] * [atehwa] * [kategoria: päiväkirjamerkintä] * [kategoria: työkalut] [LDAP tietokantana]


(viimeksi muutettu 29.07.2014 08:35)