''Piratismi'' tarkoittaa sitä, että käyttää tekijänoikeuden alaista sisältöä (teoksia) ilman tekijänoikeuden siihen muodostamaa oikeutta. ''Piraatti'' on henkilö, joka joko harrastaa piratismia tai antaa muille mahdollisuuden piratismiin asettamalla teoksen saataville.
Minun mielestäni:
# Piratismi ei ole lähtökohtaisesti väärin. (Laitonta se määritelmän mukaisesti on.) # Tekijänoikeuden suojaamiseksi kehitetyt lakikeinot uhkaavat oikeusvaltiota. # Tekijänoikeus on vanhentunut, tehoton ja yleisen hyödyn vastainen tapa taata, että muiden haluamia sisältöjä tuottamalla pystyy elämään.
Piratismi ei ole varkauteen rinnastettava teko: siinä ei viedä uhrilta mitään. Oletettava kaupallinen vahinko tekijänoikeuden haltijalle aiheutuu siitä, jos jättää ostamatta teoksen kappaleen, jonka ilman piratismia olisi ostanut - eli jos piratismi korvaa ostamisen. On kyseenalaista, onko tämä edes yleisempää kuin se, että piratismi aiheuttaa ostamisen (kun on todennut, että teos on hyvä). Piratismin kiistämätön seuraus on, että ihmiset tutustuvat yhä useampiin teoksiin. Piratismi siis monipuolistaa kulttuuriamme.
Tekijänoikeusloukkauksista annetut rangaistukset ovat usein suhteettomia, eivätkä aina kohdistu ennakoitaviin tahoihin. Palveluntarjoajien tuomitseminen piratismista on verrattavissa kahvilanpitäjän tuomitsemiseen asiakkaittensa huumausainerikoksista. Yhdysvalloissa kopiosuojauskeinon kiertäminen on laitonta, vaikka keino olisi kuinka surkea. Tällaisen suojauskeinon kiertäminen on verrattavissa tilanteeseen, jossa sinua syytetään siitä, ettet ole kompastunut naruun, jonka joku on virittänyt nurmikkoplänttinsä suojaksi - riippumatta siitä, oletko sitten mennyt nurmikolle vai et.
Koska tekijänoikeuden haltijoiden vaatimukset pohjautuvat mielikuvituksellisiin teorioihin mahdollisesta myynnistä ja sitä vastaavista tulonmenetyksistä, tekijänoikeusloukkauksien korvaukset eivät ole oikeasti missään suhteessa todellisen aiheutuneen vahingon kanssa. Ja aina, kun rangaistukset ovat liian kovia, asianomistajat alkavat etsiä hyviä oikeuteen haastettavia - ketä tahansa, jolla on rahaa, tai joka sattuu jostain syytä erityisesti ärsyttämään. Ja näin viihdeteollisuus myös tekee.
Tämänhetkinen viihteen tuotantorakenne toimii huonosti. Se ei palkitse sisältöjen tuottajia (taiteilijoiden korvaukset ovat liian pieniä). Se houkuttaa investoimaan vain teoksiin ja tekijöihin, joiden oletettu kuluttajakunta on riittävän iso kattamaan teoksen tuotantokustannusten lisäksi vielä markkinointi- ja hallintokustannukset. Se vaikeuttaa taiteellisten ajatusten kumuloitumista ja hioutumista yhteistyöprosesseissa, koska aiempaan sisältöön perustuvien teosten tekemisessä on tekijänoikeusongelmia. Se sulkee kuluttajalta kokonaan pois sisällöt, joiden uudelleenjulkaisusta tekijänoikeuden haltija ei ole kiinnostunut. Se pönkittää tekijänoikeusjärjestöjen ja viihdeteollisuuden asemaa kuluttajan ja taiteilijan kustannuksella.
Olisi mahdollista järjestää sisällöntuottajien toimeentulo tavalla, jossa ei olisi näitä ongelmia. Lakiuudistuksia odotellessa piratismi tarjoaa ratkaisun osaan niistä: piratismi tuo esiin pienempiä taiteilijoita, antaa mahdollisuuden kumuloituvaan taiteentuotantoon, säilyttää tuotannosta pudonneet teokset kuluttajien saatavilla, ja rajoittaa instituutioiden valtaa.
* [kategoria: politiikka] * [kaupalliset tekijänoikeudet] * [immateriaalilaki] * [oikeus]