(toiminnot)

hwechtla-tl: Nettipäiväkirja 30.07.2012

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Yksi asia, jota olen miettinyt paljon ja josta haluaisin kirjoittaa, on se, miksi iskemispelissä ihmisten tosiasiallinen suosittuus (mitattuna esim. kiinnostustaan osoittavien määränä) ei näytä lisäävän juurikaan suosittujen itsevarmuutta. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kaunis tyttö, joka saa koko ajan viestejä deittipalstalla, ei yleensä tunne valinnanvaraansa juurikaan suuremmaksi kuin keskiverto poika, joka silloin tällöin tekee tuttavuutta tyttöihin ja lähes yhtä usein tulee torjutuksi.

Mutta ei siitä tällä kertaa enempää.

Sen sijaan törmäsin ensimmäistä kertaa kirjaan, jossa sanotaa suoraan näin: Moraali edustaa sitä, miten ihmiset haluaisivat maailman toimivan, ja taloustiede taas sitä, miten se oikeasti toimii. Tämä on ehkä tietyssä kontekstissa järkevä väite, mutta oikeasti kapeassa mielessä taloustiede tutkii vain rahan ja hyödykkeiden vaihtoa, ja laajemmassakin mielessä se tutkii vain pelitilanteita tai sitten mitä tahansa tilannetta, jossa useampi tavoitteellinen toimija (esimerkiksi ihminen) käyttää samoja, rajallisia resursseja. Nykyaikaisessa taloustieteessä yhä useammin kiinnitetään huomiota muihinkin resursseihin kuin rahaan tai omaisuuteen; omaan talousteoriahahmotelmaani en ole ehtinyt vielä kirjoittaa niiden kaikkien kuvauksia.

Mutta siis, on väärin sanoa, että taloustiede "edustaa" (tai kertoo) sitä, miten maailma toimii. Fysiikan ja kemian voi nähdä taloustieteenä, mutta oikeasti se on samanlaista termien vääristelyä kuin sanoa, että musiikki on oikeasti matematiikan osa-alue. Molemmissa on totuuden siemen, mutta on myös paljon piirteitä, jotka talousteoriaa ja matematiikkaa kuvaavat mutta vastaavasti fysiikkaa ja musiikkia eivät.

Kyseinen kirja oli muuten Freakonomics: outotalous, ja se, kuten muutkin talousteorian popularisoinnit tyypillisesti, jättää jatkuvasti osoittamatta, millä tarkkuudella ja varmuudella siinä esitetyt syy-seuraussuhteet on todistettu. Olen kuitenkin iloinen, että on uusi, vahva trendi miettiä, miten taloudellisia ilmiöitä voi edes tutkia. Tämä on vaikea kysymys, jonka talousteoreetikoista häkellyttävän suuri osa yksinkertaisesti sivuuttaa. Taloustiede on uskonto, kuten monet tietävät.


Vielä yksi asia, joka sekin liittyy taloustieteeseen. Voisitteko kertoa minulle, miksi melkein kaikille ihmisille on tärkeämpää, että heillä on asiat paremmin kuin jollakulla muulla, eikä se, että heillä on asiat hyvin? Esimerkiksi, miksi useimpia ihmisiä tyydyttää enemmän se, että heillä on kauniimpi perennapenkki kuin naapurilla, kuin se, että he ovat saaneet olla terveitä kokonaisen vuoden? Miksi ihminen, jolla on tylsää, saa elämänsä tarkoituksen takaisin, kun tekee kiusaamalla toisen elämän kurjaksi?

Onko oikeasti avain tyytyväisyyteen se, että hommautuu itseään tarpeeksi paljon säälittävämpien kanssa tekemisiin? Mitä silloin käy onnellisuudelle (onnellisuus ja tyytyväisyys)?


kommentoi (viimeksi muutettu 30.07.2012 15:43)