Selitänpä tännekin yhden ajatuksen, jota olen viime päivinä selittänyt tutuilleni. Jos puut symboloivat jotain, niin ensimmäisenä tulee mieleen rauha, ikiaikaisuus, harmonia, viisaus, luonto ylipäänsä, ja sellaiset asiat. Yleisesti ottaen puista tulee lähes kaikille myönteisiä mielleyhtymiä, ja sellaisia, jotka ovat jyrkästi vastakohtaisia ihmisten kiireille, lyhytnäköisyydelle, melulle ja ahneudelle.
Mietitäänpä kuitenkin, mikä on puiden olemus: mikä tekee puusta puun? Puiksi kutsutaan niitä kasveja, joilla on paksu, pitkä varsi. Ja miksi puilla on varsi? Koska rajallinen auringonvalo ja painovoiman vaikutus virittävät kilpailuasetelman, jossa kannattaa kasvattaa pitkiä varsia: se, joka taistelee painovoimaa vastaan tehokkaimmin, palkitaan suuremmalla määrällä valoa. Puut ovat ne kasvit, jotka ottavat tämän kilpailun kaikkein vakavimmin ja luopuvat monien vuosien lisääntymisestä kasvattaessaan vartta, joka ehkä sitten poikii joskus myöhemmin.
Tässä mielessä puut ovat kasvikunnan kapitalisteja, jotka tekevät alkuun suuria sijoituksia ja yrittävät saada niistä mahdollisimman suuren hyödyn sitten jälkikäteen. Ne ovat myös siinä mielessä ahneita riistokapitalisteja, että ne pyrkivät kahmimaan kaiken valon (ja veden) jonka pystyvät saamaan, niin että niiden alla ja lähellä on hankalampaa kasvaa. (Tämä piirre näyttäytyy ihmisille miellyttävänä risukkoisen aluskasvillisuuden puuttumisena.) Suuret, vanhat puut, jotka ovat kaikkein arvostetuimpia ja rakastetuimpia ihmisten silmissä, ovat hegemonistisia oman alansa vakiintuneita toimijoita, jotka pitävät yllä valta-asemaansa tappamalla kaiken kilpailun omalta alaltaan.
Puiden luonne ja olemus ovat siis jokseenkin ristiriidassa niiden mielleyhtymien kanssa, joita ihmisillä puihin liittyy. Se on tietysti helppo selittää: ensinnäkään ihmiset eivät ole kilpailuasetelmassa puiden kanssa, vaan lähinnä "metsästävät" puita, jolloin puut näyttäytyvät ihmisille uhreina eivätkä vaarallisina hyökkääjinä. Toisekseen puiden aikamittakaava tekee ihmisille vaikeaksi huomata, miten kilpailuhenkisiä ne ovat.
Mutta luontohan ei ole hyvä tai paha. Se vain on.
valokettu: Jotta puut eivät näyttäytyisi ihan niin yksipuolisessa valossa, tulee ehkä ottaa huomioon niiden ympäristöä luova vaikutus. Toisiln sanoen puiden (tai metsien) olemassaolo luo tilaa sellaisille erikoisille otuksille, joille ei ole tilaa primaarissa kilpailutilanteessa kuten metsäaukealla (metsäpalon tai hakkuun jälkeen). Puut elävät sovussa sen kanssa, että niiden sisällä, pinnalla ja niiden luomassa rakenteessa elää lukuisia eliöitä.