Ajattelin, että Unix-komentojen käyttöä saattaisi motivoida paremmin, jos lapset saisivat oman ylläpidettävän koneen, johon otetaan yhteyttä ssh:lla ylläpitotoimia (ja muuta) varten. Voivat sitten pyörittää siellä haluamiaan palvelimia jne.
Aloitimme tämän asentamalla yhtä konetta, joka minulla sattui olemaan nurkassa. Huonoksi onneksi siitä puuttui kovalevy, mikä ei ollut tullut minulle edes mieleen. Hyvä puoli oli se, että pääsimme kurkkimaan koneen sisään ja opettelemaan eri väyliä. Lisäsimme palvelimeen myös muistia. Mutta oikeasti tällaiset kannattaa valmistella ainakin jonkin verran etukäteen, koska lapset eivät aina ole niin kärsivällisiä, kun kyse ei ole heidän omasta projektistaan.
Toinen tärkeä asia oli se, että aloin opettaa viisivuotiaalleni Logoa. Nythän Turtle Roy on ilmeisesti kovassa huudossa ja ehkä ihan syystä, mutta myös alkuperäinen logo (tai sen yksi hyvin uskollinen murre) on avointa softaa ja saatavilla Debian-paketissa ucblogo. Suosittelen tätä kieltä, koska siinä on oikeasti paljon sellaista mietittynä kohdalleen, jota ei välttämättä tulisi edes miettineeksi. Logon virheilmoitukset esimerkiksi ovat erittäin tarkoin mietittyjä. Jotta ihmiset ymmärtäisivät palauttamisen ja tulostamisen eron, siinä on tämmöinen:
Welcome to Berkeley Logo version 5.5 ? 3 + 5 You don't say what to do with 8 ? print 3 + 5 8
Logolla saa hyvin helposti aikaan hienoja kuvioita, joiden tekeminen käsin on aivan mahdotonta. Esimerkiksi:
? repeat 10 [repeat 4 [fd 50 rt 90] lt 36 fd 10]
Funktiomäärittelyt ovat helppoja, kielessä on REPL (jossa tehdyt määrittelyt pystyy tallentamaan!) ja tracer, syntaksi on minimaalinen, kielessä kaikki on kohdallaan (katso mitä tarvitaan ohjelmoinnin opettamiseen lapsille). Grafiikat eivät ole kovin komeita, mutta ucblogoa pystyy tietysti aika helposti fiksaamaan. Saatan tehdäkin näin, jos tarvitsen hienoja grafiikkoja lapsille. (Tietysti myös aUCBLogo on valmiiksi olemassa, http://www.rz.uni-augsburg.de/~micheler/en/Logo.html)
Softaa ei käsittääkseni ole kunnolla lokalisoitu, mutta perusprimitiivit on tietysti hyvin helppoa kääntää suomenkieliselle käyttäjälle mnemonisiksi. Se käy vaikkapa näin:
to et :x fd :x end to ta :x bk :x end to oi :x rt :x end to va :x lt :x end to toista :n :prog repeat :n :prog end